De protagonisten aan de tafel: de bestuurders van Kempens Landschap, de kerkfabriek van Pulle, de gemeente en centraal achter notaris Goossens Julien Cornelis, de tuinman van Moeder Maria.

De protagonisten aan de tafel: de bestuurders van Kempens Landschap, de kerkfabriek van Pulle, de gemeente en centraal achter notaris Goossens Julien Cornelis, de tuinman van Moeder Maria. © KMA 

Kempens Landschap kaapt Fatimapark voor 27 jaar, maar onderhoudsman Julien (76) is voor het leven benoemd

Pulle, Zandhoven -

De kerkfabriek Sint-Petrus en Paulus van Pulle en de gemeente Zandhoven geven het Fatimadomein voor 27 jaar in erfpacht aan de Stichting Kempens Landschap. De notariële akte werd woensdag ondertekend. De gemeente faciliteerde deze oplossing, zodat het werk van onderhoudsman Julien Cornelis (76) wat verlicht wordt en het duurzaam voortbestaan van het bedevaartspark verzekerd is.

Kristin Matthyssen

Domein Fatima werd in 1937 gesticht, als eerste aan de Heilige Maagd van Fatima gewijd bedevaartspark buiten Portugal, waar Onze-Lieve-Vrouw in 1917 zes keer verscheen aan enkele herderskinderen. Lourdesgrotten zijn er genoeg in Vlaanderen, maar een Fatimapark is redelijk uniek. Pulle is erg gehecht aan het bedevaartsoord, dat zelfs een eigen straat heeft: de Fatimalaan.

Gaston Van Laer en Julien Cornelis waren 25 jaar met veel toewijding de vaste tuinmannen van Onze-Lieve-Vrouw en onderhielden het Fatima-oord alsof het hun eigen tuin was. Maar Gaston stopte in 2020. Het park ligt er nog altijd even netjes bij, maar voor Julien (76) begint het harken, wieden en planten toch door te wegen. Bovendien krijgt het domein de jongste tijd af te rekenen met nozems – er is nochtans een officieel verbod op Pokémonjacht – en is er soms sprake van vandalisme. “Onlangs heb ik nog een jongere in de grafkelder ontdekt toen ik ’s avonds ging afsluiten”, zegt Julien. “Hij lag er verdwaasd op de grond. Ik heb hem naar de uitgang geleid en hij is daar in die dwaze toestand nog in zijn auto gestapt die wat verderop geparkeerd stond.”

Julien Cornelis zal zeker tuinman van Maria blijven, maar hij krijgt nu hulp. 

Julien Cornelis zal zeker tuinman van Maria blijven, maar hij krijgt nu hulp. © kma

Allemaal redenen voor de gemeente Zandhoven om ondersteuning te zoeken voor de opwaardering van het 1,8 hectare groot bedevaartsoord. De eigenaar, de kerkfabriek van Pulle, ging akkoord met een erfpachtverlening voor 27 jaar aan Stichting Kempens Landschap, en dat voor 1 symbolische euro per jaar. Kempens Landschap mag niets slopen, dus de kruisweg en andere kapellen blijven staan. Ook Julien Cornelis en de andere ‘Vrienden van Fatima’ blijven betrokken. Julien kan dus naar hartenlust blijven schoffelen. “Gij zijt voor het leven benoemd”, zei burgemeester Luc Van Hove (CD&V).

Jan De Haes, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap, tekent de akte. 

Jan De Haes, gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap, tekent de akte. ©  kma

Burgemeester Luc Van Hove tekent de akte. 

Burgemeester Luc Van Hove tekent de akte. ©  kma

Lander De Belder zal de projectcoördinatie voor Kempens Landschap doen. Qua beheer wil Kempens Landschap een evenwicht zoeken tussen de natuurfunctie en het historisch en religieus erfgoed. ”Het is al een stilteplek, en dat moet zo blijven. Wij denken er nu in eerste instantie aan om via nieuwe biodiverse beplanting de grenzen beter af te bakenen. Bepaalde bomen zullen gekapt worden, om de andere bomen en hun kruinen meer zuurstof te geven”, licht Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, toe. “De zandpaden gaan we opwaarderen. En we denken ook aan meer zitbanken.”

Wat die bomen betreft zou het onder meer om de naaldbomen achteraan gaan, ten voordele van de beuken. Ook de laurier en rododendrons zouden gekortwiekt worden.

Het oude afdak en het toilet worden mogelijk vervangen. “Maar er komt dan zeker een nieuw afdak en nieuw toilet”, benadrukt schepen Rudy Willems (CD&V). “Nu is dat nog met asbest.”

Het Domein van Fatima. Heel wat Pullenaars zijn eraan verknocht.  

Het Domein van Fatima. Heel wat Pullenaars zijn eraan verknocht.  ©  kma

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter Stichting Kempens Landschap, beseft dat het Fatimadomein nu een geliefde en drukbezochte plek is en geen vervallen en vergeten oord. “Die bezoekers moeten we tevreden houden.”

Of de houten bric-à-brac-kapelletjes van de verschillende heiligen zoals de Heilige Rita of Broeder Isidoor blijven, is nog niet helemaal duidelijk. Maar daar branden wel altijd de meeste kaarsjes en die maken ook wel de typische volksdevotie uit die het Fatimadomein zo typeert. Er zijn ook plannen voor een waterpartij voor de moderne Mariagrot waar nu nog allemaal bloemen staan, als extra rustgevende factor. Maar er is nog niks concreet, en alles zal in overleg met de Vrienden van Fatima, de kerkfabriek en de gemeente gebeuren. Er komt dus geen revolutie.”

De heiligenkapelletjes. 

De heiligenkapelletjes. ©  kma

Het Domein Fatima. 

Het Domein Fatima. ©  kma

Er mag niets gesloopt worden, staat in de notariële akte vermeld. 

Er mag niets gesloopt worden, staat in de notariële akte vermeld. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio