©  BELGA

Twaalf maanden cel met uitstel voor man (34) die als allereerste voor assisen verscheen na bedreigingen op Facebook

Sami Haenen (34), de man die als allereerste voor het hof van assisen moest verschijnen omdat hij bedreigingen uitte op Facebook, is door de jury veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel. De man werd schuldig bevonden aan een drukpersmisdrijf en bedreiging. Hij gaat vrijuit voor het aanzetten tot haat.

mtm, jvh, celBron: BELGA

Sami Haenen (34) uit het Waalse Flémalle moest zich deze week voor een assisenjury verantwoorden omdat hij in oktober vorig jaar op sociale media bedreigingen had geuit tegenover vrouwen en feministen.

Zijn boodschappen werden opgemerkt door Interpol Parijs, dat signaleerde dat een Belg haatberichten verspreidde op sociale media. Haenen had in een Facebookgroep verkondigd dat een 18-jarige Franse vrouw die door haar verkrachter was vermoord, het zelf gezocht had.

Toen hij daar massaal negatieve reacties op kreeg, bedreigde hij zijn critici. In een video zwaaide hij met een baseballknuppel, en hij verkondigde dat ze nog van hem zouden horen als “de nieuwe Elliot Rodger”.

Haenen zwaaide in een video met een baseballknuppel, en dreigde dat hij de nieuwe ‘Elliot Rodger’ zou worden. 

Haenen zwaaide in een video met een baseballknuppel, en dreigde dat hij de nieuwe ‘Elliot Rodger’ zou worden. ©  Bittube

Rodger pleegde in 2014 een massamoord in de Amerikaanse staat Californië. Bij de gruweldaad vielen zes dodelijke slachtoffers. Veertien anderen raakten gewond. Twee andere personen hadden de dreigementen ook al opgemerkt in de berichten van Haenen, die onder een pseudoniem zich haatdragend uitliet over vrouwen en feministen. Het ging om een drukpersmisdrijf aangezien de man zijn geschreven berichten online deelde.

LEES OOK. Voor het eerst een man voor assisen na haatberichten op Facebook: “Vrouwen laten me links liggen. Ik zie daar seksueel van af”

De jury achtte Haenen schuldig aan het plegen van een drukpersmisdrijf en aan het verbaal bedreigen van vrouwen die kritiek op hem hadden via zijn video’s op sociale media. De juryleden waren van oordeel dat de verklaringen van Sami Haenen van die aard waren dat zij een ernstige bedreiging inhielden. De dertiger werd daarentegen wel vrijgesproken voor aanzetting tot haat.

Na het vonnis over de schuldvraag wees advocaat-generaal Goblet op de narcistische, antisociale en paranoïde persoonlijkheid van de verdachte. Aangezien een risico op recidive of het overgaan tot actie niet kan worden uitgesloten, is het van belang dat de sanctie gepaard gaat met probatiemaatregelen, oordeelde ze. Goblet vorderde een celstraf van drie jaar met gedeeltelijk probatieuitstel en een geldboete.

De jury hield het uiteindelijk op twaalf maanden celstraf, volledig met uitstel, onder probatie.

Als Haenen opnieuw in de fout gaat, moet hij dus naar de cel. Maar Haenen heeft die celstraf al grotendeels uitgezeten in voorhechtenis. Het Luikse gerecht stopte Haenen zes maanden in de cel, nadat ze zijn bedreigingen hadden gelezen. Nadien zat hij vijf maanden met een elektronische enkelband thuis, in afwachting van zijn proces. Een proces dat hij overigens onder aanhouding doormaakte.