Momenteel heeft Lier enkele fietsstraten, zoals de Begijnhofstraat. 

Momenteel heeft Lier enkele fietsstraten, zoals de Begijnhofstraat. © Chris Van Rompaey

Fietsers baas in bijna volledige binnenstad vanaf 8 november

Lier -

De Lierse binnenstad wordt vanaf maandag 8 november een fietszone. Deze maand volgt hiervoor alvast de plaatsing van verkeersborden en het aanbrengen van (grond)markeringen.

Chris Van Rompaey

Alle straten binnen de stadsvesten worden omgevormd tot fietszone. Alleen de Netelaan en Leuvensevest zijn niet mee opgenomen. “De Netelaan, aan het stadspark, heeft immers een apart fietspad en op de Leuvensevest nemen fietsers het naastliggende jaagpad”, verduidelijkt schepen van Mobiliteit Bert Wollants (N-VA).

“Met het invoeren van een fietszone wil de stad de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verhogen. Een fietszone verlaagt de snelheid, vergroot de zichtbaarheid en zorgt dat fietsers niet meer rakelings ingehaald worden. De ruimte in ons historisch centrum is namelijk beperkt en we moeten die als weggebruiker met z’n allen delen. De wegcode bepaalt dat je een fietser mag inhalen als er een tussenafstand van 1 meter is, buiten de bebouwde moet die 1,5 meter zijn. In de straten in de binnenstad is dus vaak geen ruimte.”

Om de fietszone te kunnen invoeren, zijn schilderwerken nodig. Tijdens die werken moeten de straten kwestie afgesloten worden. Op dinsdag 19 oktober gebeurt dat met de Woudstraat en de Pettendonk ter hoogte van de Leuvensevest. Op vrijdag 22 oktober is de Antwerpsestraat aan de beurt.

 

 © rrMEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio