©  Dirk Kerstens

Ouders verzetten zich met brief en petitie tegen sluiting kinderopvang: “We vragen uitstel tot er nieuwe opvangplaatsen in de buurt zijn”

Borgerhout, Antwerpen -

Vorige week raakte bekend dat de stedelijke kinderdagverblijven Merlijn en Calimero in Borgerhout definitief sluiten. Merlijn sluit op 2 november, Calimero in september 2022. “In een brief aan schepen Nabilla Aït Daoud (N-VA) vragen we deze beslissing te herzien en minstens uit te stellen tot de opening van het nieuwe, aangekondigde kinderdagverblijf op het Moorkensplein”, zegt Ana Maria Franken, een van de ouders wiens kinderen in Calimero worden opgevangen.

Karin Vanheusden

De sluiting van stedelijke kinderopvang Merlijn in de Drossaardstraat en Calimero in de Schoenstraat in Borgerhout past binnen het plan van de stad om kleinere, verouderde locaties te sluiten en te laten opgaan in grotere, modernere en meer duurzame opvanglocaties. Zo zijn er sinds 2014 achttien kinderdagverblijven gesloten. Volgens schepen van Kinderopvang Nabilla Aït Daoud (N-VA) zullen ook de andere opvanglocaties met 36 of minder plaatsen worden gesloten. Na de sluiting verhuizen het personeel en de kinderen van Merlijn naar Deugniet in Antwerpen-Noord, die van Calimero naar Brabbel, ook in Antwerpen-Noord.

Niet alleen bij de ouders wiens kinderen in Merlijn worden opgevangen en die al op 2 november sluit, is de beslissing hard aangekomen. Ook de ouders van kinderen in Calimero roeren zich. Samen stuurden ze de schepen een brief en openden een petitie tegen de beslissing.

Tekort

“In Calimero worden 39 kinderen opgevangen, dus geen 36, wat de stad als grenswaarde voor kleine kinderdagverblijven heeft gesteld”, zegt Ana Maria Franken, wiens zes maanden oud zoontje Hugo wordt opgevangen in Calimero. “We begrijpen de beslissing van de stad niet, want er vallen in deze buurt opvangplaatsen weg terwijl er nog geen grotere, moderne opvanglocatie voorhanden is. En er is al een tekort. De schepen geeft ook de veiligheid van de kinderen en het personeel aan als motivatie van haar beslissing, maar toont dit niet aan. De studie waarop de beslissing is gebaseerd, spreekt niet over onveilige situaties, alleen over financiële overwegingen. Calimero is vanwege zijn kleinschaligheid, goede bereikbaarheid en uitstekende dienstverlening een goed draaiende crèche. En de ruimtes binnenin zijn even licht en aangenaam als in grotere, modernere crèches.”

De ouders storen zich ook aan de onpersoonlijke en onvolledige communicatie over de sluiting, zowel naar het personeel toe als naar henzelf. “Het nijpende tekort aan personeel los je niet op door een sluiting, wel door betere voorwaarden en een betere ondersteuning te bieden aan het zorgpersoneel. Door de beslissing over de sluiting en de verhuis naar een andere wijk niet af te toetsen met de bekommernissen van het personeel en hiervoor geen draagvlak te creëren, riskeert de stad dat de kinderbegeleiders voor een andere carrière kiezen of naar de privé overstappen. Het is de Week van de Kinderopvang, we hopen dat schepen Aït Daoud aandacht schenkt aan ons protest.”

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio