Gino Laureyssen en dochter Lissa in de tapasbar. 

Gino Laureyssen en dochter Lissa in de tapasbar. © Joris Herregods

Aan tafel met tapas van Kookeiland

Kontich -

Met tapasbar Chez-Nous is een opvolger gevonden voor bistro Soep ’t erin in het paviljoen van het gemeentepark. De Kontichse cateraar Kookeiland - die ook kookt voor de Borlées - zorgt voor een culinaire wereldreis die ook gekruid is met een snuifje sociale tewerkstelling.

Tot voor de eerste lockdown baatte Pegode, de netwerkorganisatie voor mensen met een beperking, in het parkgebouw buurtbistro Soep ’t erin uit. Maar de noodgedwongen sluiting bracht aan het licht dat een bistro runnen op deze manier economisch niet langer haalbaar was. Het lokaal bestuur ging daarop op zoek naar nieuwe kandidaten met het objectief dat er een stukje sociale tewerkstelling moest gegarandeerd blijven.

In Kookeiland vond de gemeente uiteindelijk een gegadigde. De Kontichse cateraar met reeds meer dan twintig jaar ervaring bereidt maaltijden voor topsporters waaronder het team van Deceuninck–Quick-Step en de Borlées en begeleidde al de carrière van bekende tv-koks als Piet Huysentruyt. “We koken eigenlijk altijd op verplaatsing”, zegt zaakvoerder Gino Laureyssen. “Voor het eerst koken we nu ook ‘chez nous’, over een naam moesten we dus niet lang nadenken”, lacht hij.

Samen met dochter Lissa, die het gezicht van de tapasbar wordt, gaat hij de uitdaging aan om met Pegode het parkgebouw nieuw leven in te blazen. “De doelgroepmedewerkers van Pegode doen de voorbereidingen in het dagcentrum. Samen willen we ook nieuwe gerechtjes ontwikkelen. Zo is onze chef samen met hen bezig een dessertbord van drie verdiepingen samen te stellen.”

Picknick

“Ook bij andere initiatieven worden ze betrokken. Zo denken we aan de organisatie van een pickcnick in het park in de zomer of een winterbar tijdens de periode van de ijspiste. Op termijn willen we bovendien ook starten met take away.”

Uit alle windstreken

Alleszins, in tapasbar Chez-Nous kunnen de Kontichnaren voor het eerst nu ook kennismaken met de kookkunsten van Kookeiland. Naast de klassieke Spaanse tapas als albondigas en patatas bravas staan gerechtjes uit alle windstreken, telkens met een eigen touch. Zoals een briekroket met honing, kippenvleugels Jamaicaanse stijl met mangomayonaise, steak chimichurri of arancini; risottokroketjes met mozzarella in een pittige tomatensaus.

Lokale producten

“We willen in dit verhaal ook zoveel mogelijk lokale producenten betrekken zoals de zelfgemaakte charcuterie van Jovade uit Waarloos, het zuurdesembrood van bakkerij Vosberg in Rumst en de ingemaakte groenten van Koken & Co uit Waarloos”, vertellen Gino en Lissa.

Tapasbar Chez-Nous is geopend op donderdag en vrijdag vanaf 11.30u, op zaterdag vanaf 8.30u wanneer er ter gelegenheid van de markt ook met een ontbijtformule wordt gewerkt.

Bart Roggeman