De Bosgroep Zuiderkempen nodigde de boseigenaars uit voor een dankwoordje, uiteraard in het bos.  

De Bosgroep Zuiderkempen nodigde de boseigenaars uit voor een dankwoordje, uiteraard in het bos.  © Marc Peeters

Private boseigenaars in de bloemetjes gezet: “Cliché van afgesloten bos doorbroken”

Westerlo -

De Vlaamse Bosgroepen bedanken tijdens deze Week van het Bos de private boseigenaars die hun domein belangeloos openstellen zodat iedereen kan genieten van een stukje bos in de eigen omgeving. In Vlaanderen beheren private boseigenaars in samenwerking met de Bosgroepen maar liefst 60.000 hectare kostbaar bos. Ruim voldoende om ook de Dag van de (private) Boseigenaar te vieren.

Marc Peeters

In de provincie Antwerpen vond die viering plaats in en rond het speelbos De Nieuwe Hoeve in Westerlo. Dit karakteristiek speelbos maakt deel uit van het bosgebied Teunenberg-Nieuwe Hoeve op de grens met Olen. Dat gebied werd opengesteld na een participatief proces met verschillende belangengroepen. Recent besloten nog drie private boseigenaars dat ook hun percelen toegevoegd mogen worden aan het bestaande speelbos, zodat de jeugd nog meer plaats krijgt om te spelen.

Paul Hermans is één van hen. “Het bos dat ik hier bezit, werd in de jaren vijftig van vorige eeuw aangeplant door mijn grootvader. Ken je het gezegde boomke groot, planterke dood? Momenteel begin ik zelf ouder te worden en valt het onderhoud zwaarder. Ik heb ook geen hout meer nodig. De bosgroepen, zoals de bosgroep Zuiderkempen, helpen ons met raad en daad. Ik heb er ook geen problemen mee dat hier wandelaars passeren of dat hier jeugd komt spelen. Het is belangrijk dat jongeren de natuur ontdekken en blijven ervaren.”

Concreet hebben onder meer de leden van de Chiro van Oevel al meerdere fijne namiddagen beleefd in het bos.

De provincie Antwerpen telt vier Bosgroepen. Met de financiële steun en ondersteuning van de provincie begeleiden en adviseren zij boseigenaars bij het duurzaam beheer van hun bos. “De Bosgroep Zuiderkempen stelt momenteel meer dan 2.500 hectare privébos open, waarvan 300 hectare speelbos is”, weet Jan Seynaeve, coördinator van de bosgroep. “We hebben het dan toch over 121 eigenaars. We zijn blij dat het cliché, waarbij een bos een soort reservaat is waar je een afsluiting moet omheen plaatsen om iedereen er weg te houden, meer en meer wordt doorbroken.”

Klimaatrobuust

De bosgroepen werden daarvoor ook graag samen met de lokale besturen. Meer dan 70% van de dorpen heeft ondertussen een speelbos. “Ook het beheer van die bossen evolueert. We streven er meer en meer naar dat onze bossen klimaatrobuust moeten worden en in een veranderend klimaat dus tegen een stootje moeten kunnen.”

Ook Jan De Haes, gedeputeerde bevoegd voor Milieu en Natuur, is optimistisch. “Vooral rond bosuitbreiding zien we steeds meer vragen binnenkomen voor ondersteuning of om samen een traject te starten, een sterk signaal! Zo werken we als provincie samen met bosgroepen en gemeenten aan een gezonde, biodiverse en klimaatrobuuste leefomgeving.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio