“‘t Is gewoon tijd om wat meer van het leven te genieten. En ja, ik ga mijn klanten missen, maar ik blijf in Mariaburg wonen”, zegt Gerhard Tilleman. 

“‘t Is gewoon tijd om wat meer van het leven te genieten. En ja, ik ga mijn klanten missen, maar ik blijf in Mariaburg wonen”, zegt Gerhard Tilleman. © Marc Wouters (W&F)

Gerhard Tilleman sluit na bijna 100 jaar ijzerwaren De Ploeg

SINT-MARIABURG - BRASSCHAAT -

‘Ongeloof’, zo reageren de klanten van De Ploeg IJzerwaren. Eigenaar Gerhard Tilleman stop ermee zodra zijn pand aan de Kapelsesteenweg in Sint-Mariaburg verkocht is. Tilleman (67) nam in 1990 de handel over van zijn ouders, Jan en Yvonne Goossens. De eerste ijzerhandel in het hetzelfde pand dateert al van 1924.

De winkel in de jaren vijftig van vorige eeuw. Links bakker Lemmens en rechts droogkuis De Dageraad. In het portaal de jonge Gerhard.

De winkel in de jaren vijftig van vorige eeuw. Links bakker Lemmens en rechts droogkuis De Dageraad. In het portaal de jonge Gerhard. © rr

Jan Tilleman en Yvonne Goossens verkochten ijzerwaren en gereedschappen sinds 1953 onder de naam Huis Goossens. Ze namen de zaak over van Alfons De Smedt die op zijn beurt Van Winckel overnam. Sinds 1924 is de ijzerhandel een begrip in de regio en die traditie hebben Jan en Yvonne en nadien Gerhard verdergezet. De vakkennis van Gerhards ouders was wijd en zijt bekend. Die kennis hebben ze overgedragen aan hun zoon. “Al van kindsbeen af stond ik in de winkel bij mijn moeder. Het gebeurde dat ik sponsjes stond te verkopen in pyjama. Elk vrij moment na schooltijd zat ik te neuzen in de kasten met vele laadjes vol ijzerwaren”, vertelt Gerhard. 

Door zich te specialiseren in deurbeslag kon Gerhard Tilleman zich onderscheiden van de doe-het-zelf zaken.

Door zich te specialiseren in deurbeslag kon Gerhard Tilleman zich onderscheiden van de doe-het-zelf zaken. © Marc Wouters

Toch wilden Gerhards ouders dat hij en zijn broer studeerde. “Wij werden op internaat gestuurd naar het Sint-Antoniuscollege bij de paters Franciscanen in Lokeren.” Vooraf kwamen de paters William en Natalis op bezoek. ”Het was duidelijk niet alleen voor de koffie met koekje”, vertelt Gerhard. “Ze wilden weten of onze ouders bemiddeld waren en of we ook een deftig Vlaams gezin vormden.” Het was een behoorlijk streng college. De enige richting was Grieks-Latijn. Onmiddellijk rijst dan de vraag: ”Waarom hebt ge niets gedaan met uw diploma?” “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, zeker”, antwoordt Gerhard.

Gerhard besteedt veel zorg aan het interieur van zijn winkel. Ook de etalage kreeg regelmatig een beurt. In de loop van de jaren werd het assortiment uitgebreid en aangepast. Gerhard heeft een stock van 4.400 stuks in zijn winkel. Bij hem kan je nog terecht voor één vijs in plaats van een hele doos. Wat je hem ook vraagt, hij vindt het in een minimum van tijd. “Dat is een kwestie van orde en een goed geheugen”, zegt hij. Als hij je niet kan helpen, weet hij vast wel een adresje.

Zo zag het interieur van de winkel er vroeger uit.

Zo zag het interieur van de winkel er vroeger uit. © rr

Na 31 jaar valt het doek over De Ploeg. De zoveelste buurtwinkel verdwijnt. “De gouden jaren liggen achter ons”, zegt Gerhard. ”De opkomst van de doe-het-zelf winkels en internet doen de speciaalzaken in het algemeen geen goed. “Ik had dat al snel in het snuitje en heb mij gespecialiseerd in deurbeslag. Deurbeslag is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft wat in en rond deuren hangt, zoals deurbellen, sloten en deurklinken. “Toch heeft de buurtwinkel niet helemaal afgedaan. Corona heeft de mensen leren winkelen in de buurt. Bovendien hebben ze behoefte aan een praatje, terwijl ze door een vakman of -vrouw geholpen worden.”

Maar voor Gerhard is het nu amen en uit. “‘t Is gewoon tijd om wat meer van het leven te genieten. En ja, ik ga mijn klanten missen, maar ik blijf in Mariaburg wonen.” De klanten gaan ook Gerhard missen.” “Gerhard en zijn winkel zijn lokaal erfgoed”, zegt een bezoeker. “Zolang het maar geen archeologisch erfgoed is, kan ik er mee leven”, antwoordt Gerhard schertsend. Gerhard is niet op zijn mondje gevallen. Humor is een sterk wapen, maar je moet het weten te gebruiken. Hij durft nog al eens onverwacht uit de hoek komen. Zijn klanten weten dat en appreciëren het ook.

Komen er appartementen in plaats van De Ploeg, of duikt er toch nog een overnemer op?

Komen er appartementen in plaats van De Ploeg, of duikt er toch nog een overnemer op? © Marc Wouters

De sluiting van De Ploeg is nog niet voor morgen, tenzij er een koper voor het pand opdaagt. Aan een overnemer denkt Gerhard niet, ondanks dat De Ploeg een bloeiende zaak is. De ene ijzerhandel na de andere sluit. Dat is bijzonder jammer, want grondige kennis van het materiaal vind je meestal enkel bij speciaalzaken. De voorbije 2 jaar verdwenen in het Antwerpse al 5 speciaalzaken in ijzerwaren. “Mijn neef heeft in de Kloosterstraat in Ekeren nog een ijzerwinkel, gespecialiseerd in moeren en bouten. Voor hoe lang nog? De man is ver in de tachtig. (mawo )

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio