©  Photo News

Xandro Meurisse is in Giro del Veneto sluwer en sneller dan Matteo Trentin: “Niets is leuker dan je laatste koers van het seizoen zo af te sluiten”

Onze landgenoot Xandro Meurisse was de beste in de Giro del Veneto (1.1 wedstrijd). De renner van Alpecin-Fenix nam in de spurt verrassend de maat van thuisrijder Matteo Trentin en de rest van het aanstormende peloton. Meteen ook de eerste internationale zege voor de 29-jarige West-Vlaming.

Acht weinig bekende vroege vluchters reden een groot deel van de 168 kilometer tussen Cittadella en Padova aan de leiding, maar ruim veertig kilometer voor de finish werden zij weer gegrepen door het peloton. Nadien regende het aanvalspogingen. UAE Team Emirates en Astana-Premier Tech waren erg actief, maar ook het Belgische Alpecin-Fenix, dat Xandro Meurisse tot tweemaal toe in de aanval stuurde.

Bij poging twee kreeg Meurisse met Matteo Trentin en Jhonatan Restrepo twee op papier snellere vluchtgezellen mee, en een achtervolgende groep kwam nog gevaarlijk dicht opzetten, maar toch trok Meurisse op de streep aan het langste eind. Hij haalde het in de sprint voor de Italiaan Trentin en diens landgenoot Alberto Dainese, die in de spurt van de achtervolgers nog over Restrepo ging.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Coronabesmetting

“Ik excuseerde me bij Trentin voor het ‘gat’ dat ik bij het ingaan van de laatste kilometer liet vallen met Restrepo, waardoor de Italiaan de kloof moest dichtrijden. Ploegleider Gianni Meersman had me gebriefd dat ik in het wiel van Trentin de sprint moest beginnen. Ik kon ook spelen, want we hadden in de groep die ons op de hielen zaten nog onze sprinter Sbaragli en Ben Tulett. Ik weet ook wel van mezelf dat ik in de spurt van een klein groepje behoorlijk uit de voeten kan. Zie de Tour van twee jaar geleden waarin ik enkele ereplaatsen pakte. Ik ben vooral blij dat ik sinds de Ronde van Zwitserland op mijn niveau ben. In het begin van het seizoen had ik nog te veel last van de naweeën van mijn coronabesmetting die ik vorig jaar opscharrelde. Het kan volgend jaar alleen maar beter gaan.”

Omdat een groep van een dertigtal maar op een handvol meters volgde van de drie vluchters, koos Matteo Trentin voor een lange spurt. En dat werd hem fataal. “Meurisse was gewoon sterker dan mij in de sprint, zo simpel was het”, foeterde de onfortuinlijke Matteo Trentin. De Italiaan van UAE Emirates had redenen om het in Padua niet meer te begrijpen. Sinds de Vuelta drijft hij op een uitmuntende vorm, maar op de Trofeo Matteoti na leverde dat de ex-Europese kampioen alleen maar ereplaatsen op. Zo was hij maandag ook al tweede in de Coppa Agostoni. “Het is alsof de duivel ermee gemoeid is, dat ik gewoon niet meer kan winnen. Zondag probeer ik het nog eens in de Veneto Classic.”

 

 ©  ISOPIX

Roger De Vlaeminck

Xandro Meurisse is pas de tweede landgenoot die deze wedstrijd wint. Tot dusver was Roger De Vlaminck de enige. Hij won 47 jaar geleden. De Ronde van Veneto was de laatste wegwedstrijd op het programma van Alpecin-Fenix. De ploeg behaalde dit wegseizoen liefst 33 overwinningen op UCI-niveau, waardoor het ProTeam van de Roodhoofts kwantitatief beter doet dan zelfs UAE Team Emirates. Voor Meurisse zelf was het de eerste UCI-zege van het seizoen, al schreef hij eerder dit jaar de kermiskoers van Geraardsbergen op zijn naam.

 (gvdl, hc)