Schepen Tom Tachelet durfde als eerste de Big Jump te maken: alles voor de sport(-club). 

Schepen Tom Tachelet durfde als eerste de Big Jump te maken: alles voor de sport(-club). © JAA

Sportleerkrachten laten hangjongeren in het diepe springen

Wijnegem, Hoogstraten -

Zo veel mogelijk jongeren in beweging krijgen en liefst nog doen aansluiten bij een lokale sportclub. Met die missie is een team van Sport Na School neergestreken in Wijnegem. Tot en met zaterdag is het evenementenplein van het shoppingcenter omgetoverd tot sportarena mét attracties zoals de Big Jump.

Sportschepen Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!) bewees dat de naam van zijn partij ook op hemzelf van toepassing is. Om de sportweek van Sport Na School (SNS) te openen, nam hij zelf plaats op de eerste verdieping om zonder veel aarzelen een sprong van zo’n vijf meter in het diepe te maken en vervolgens een zachte landing te maken op het dikke luchtkussen.

“Een fantastisch initiatief van de Vlaamse overheid en deze sportleerkrachten. Tof ook dat het shoppingcenter haar centrale plein hiervoor gratis ter beschikking stelt”, vertelt Tachelet. “Ik ben zelf lang aangesloten geweest bij een basketbalclub. Een fantastische tijd. Ik ben blij dat mijn kinderen Kobe (10), die eveneens basket speelt, en dochter Marie (8), turnster en karateka in de dop, mijn voorbeeld zijn gevolgd.”

De vierdejaars van het VITO in Hoogstraten met enkele begeleiders van Sport Na School.

De vierdejaars van het VITO in Hoogstraten met enkele begeleiders van Sport Na School. © JAA

De vertegenwoordiger van lokaal bestuur Wijnegem was niet de enige die zich onder begeleiding aan de Big Jump waagde. Ook Sieben, Senne, Jens, Joeri en Lenn, vijf stoere kerels van het VITO in Hoogstraten, sprongen al dan niet met gesloten ogen naar beneden.

De jonge Lou Verbruggen (8) was een van de moedigste springers. “Ik heb eerst wat gekeken naar hoe de anderen het deden. Daarna ben ik gesprongen. Heel fijn”, aldus de jongen uit Brecht die wat later zijn mama Ann Gommeren kon overtuigen om ook te springen.

Moedige Lou Verbruggen (8) met zijn mama Ann Gommeren en begeleider Debby Callaert van Sport Na School.

Moedige Lou Verbruggen (8) met zijn mama Ann Gommeren en begeleider Debby Callaert van Sport Na School. © JAA

30 euro

Intussen noteerden monitoren Erwin Stessel, Kyra Van Oosterveld, Sofie Van Der Vloet, Paul Embrechts, Patrick Verbraecken, Debby Callaert, Sven Michiels en Anneke Janssens van Sport Na School driftig alle gegevens van de jongeren die op het evenement afkwamen.

“Deze gedetacheerde sportleerkrachten proberen jongeren of hun ouders te overtuigen om een sportpas geldig voor vijftien of dertig weken te kopen. Die kost slechts 30 á 45 euro en via het ziekenfonds krijg je nog een deel van dat geld terug”, aldus hun coach en provinciaal MOEV -coördinator Eric De Jongh. “Met die pas hebben meisjes en jongens toegang tot allerlei verschillende sportclubs, zwembaden, fitnesscentra. Zo kunnen ze zonder verplichtingen en zonder meteen het volledige lidgeld te betalen nieuwe sporten proberen en vrienden leren kennen.“

Eric De Jongh spreekt de ambitie uit om alleen al in de Provincie Antwerpen dit jaar drieduizend SNS-passen uit te reiken. “65% van de gasten die vorig jaar zo’n pas gebruikte, zat nooit eerder bij een sportclub. Ze krijgen hierdoor niet zelden de smaak te pakken om wel aan te sluiten. We komen niet toevallig ‘ronselen’ in het shoppingcenter, want hangjongeren behoren tot onze doelgroep. Sportief bewegen is beter dan doelloos langs winkels slenteren.”

Erwin Stessel legt dit meisje en haar mama de voordelen uit van de SNS-pas

Erwin Stessel legt dit meisje en haar mama de voordelen uit van de SNS-pas © JAA

Olympische 3x3-ploeg

Wie woensdag zijn of haar kans gemist heeft, kan ook vrijdag (vanaf 16.30u) en zaterdag (10 tot 17u) nog komen springen. Wie liever toekijkt en zo probeert te achterhalen welke sport hem of haar het best zou liggen, kan een van de vele demolessen volgen die plaatselijke sportclubs verzorgen, zoals DansKReatie uit Wijnegem en Art Gym uit Kapellen.

Dé trekpleister wordt ongetwijfeld de basketbalwedstrijd 3x3 tussen Team Antwerp en Team Brussels. Je kan de olympiërs live en gratis aan het werk zien op zaterdagmiddag (12u). Na de wedstrijd is er een meet and greet met de spelers. jaa 

Een jonge waaghals.

Een jonge waaghals. © JAA

 

 © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio