In 2024 moet de vernieuwde Mahatma Gandhiwijk helemaal afgewerkt zijn. 

In 2024 moet de vernieuwde Mahatma Gandhiwijk helemaal afgewerkt zijn. ©  Sven Van Haezendonck

Bewoners Gandhiwijk stemmen over favoriete straatnamen: “Net zoals bij echte verkiezingen”

Mechelen -

Uit een lijst van 71 voorstellen mogen bewoners van de vernieuwde Mahatma Gandhiwijk in Mechelen dertig nieuwe straatnamen kiezen. “Net zoals bij echte verkiezingen kunnen ze daarvoor hun stem uitbrengen”, zegt Patrick Princen, schepen van Participatie.

Sven Van Haezendonck

Alle zijstraten van de Kardinaal Cardijn- en de Jozef Verbertstraat worden doodlopend en hebben een nieuwe straatnaam nodig. Dat is ook zo voor de woonerven in de Mahatma Gandhistraat, voor paden waar bewoners een adres hebben en voor de nieuwe straat in de nieuwe woonwijk Zuidkwartier. Begin 2022 start een aannemer met de vernieuwing van de eerste straten. Als de wijk in 2024 helemaal afgewerkt is, voert de stad de nieuwe straatnamen in.

LEES OOK: Bouw autoluw Zuidkwartier gaat in voorjaar 2022 van start

Voor de nieuwe straatnamen had Mechelen al een lijst klaar met kanshebbers. Vorig jaar vulden bewoners van de wijk die mee aan tot een lijst met 71 voorstellen. Ze passen binnen de thema’s mensenrechten, vrijheid, sociale gelijkheid en rechtvaardigheid. Maar ook namen van tradities, feesten of helden uit de wijk komen in aanmerking.

Expo met voorstellen

Vanaf donderdag 14 oktober tot en met vrijdag 5 november zijn buurtbewoners welkom op een expo in het lokaal dienstencentrum Den Abeel. Daar kunnen ze nog eens kennismaken met de voorgestelde straatnamen en hun definitieve stem uitbrengen voor hun favorieten. De bewoners hebben allemaal een flyer in de bus gekregen met meer informatie én een stemformulier. In de wijk komen er ook vier grote campagneborden.

Een plan met alle straten en paden in de wijk. 

Een plan met alle straten en paden in de wijk. © Stad Mechelen 

“Het laatste woord is nu aan de bewoners zelf, net zoals bij echte verkiezingen”, vertelt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Openbare Werken en participatie. Iedereen kan stemmen op tien namen, zowel in het dienstencentrum als online. De voorstellen met de meeste stemmen halen het.

In de Dijlestad is het stilaan traditie dat er veel aandacht gaat naar vrouwelijke straatnamen. “Al prijken op de lijst ook nog wel wat mannelijke namen uit het Mechelse: Jan De Winter, Louis Cousin en Charles Augustin Wauters zijn er enkele van”, vertelt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Eigendommen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio