Olga de otter is twee weken te gast in het gezellig bezoekerscentrum van Blaasveldbroek.  

Olga de otter is twee weken te gast in het gezellig bezoekerscentrum van Blaasveldbroek.  © Leo De Nijn

 
1 / 2
thumbnail: Olga de otter is twee weken te gast in het gezellig bezoekerscentrum van Blaasveldbroek.  
thumbnail:  

Bezoekers kunnen Olga de otter twee weken spotten in Blaasveldbroek

Blaasveld -

In het onthaalcentrum van het Blaasveldbroek wordt tot eind deze maand het verhaal van Olga de otter verteld en in beeld gebracht. “Leuk dat je die hier kan bezoeken omdat het Broek voor de otter geen onbekend terrein is. Ook de gemeente legt volgend jaar een heuse ottertunnel aan in de Stuyvenbergbaan”, zegt Ruben Claus van Regionaal Landschap Rivierenland.

Leo De Nijn

De otter was vroeger een vertrouwd onderdeel van de Vlaamse waterlopen. Verschillende factoren, zoals premies om de otter te bestrijden en watervervuiling, zorgden ervoor dat het dier in de jaren 80 amper nog te zien was in Vlaanderen. Sinds 2012, toen de otter voor het eerst weer op beeld werd vastgelegd, duikt hij sporadisch op verschillende plaatsen in Vlaanderen op. Daarop startte natuurbehoudsorganisatie WWF, samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), een onderzoek naar locaties waar het dier het best kan gedijen.

 

 © Leo De Nijn

Boeiende expo

De tentoonstelling is mooi in beeld gebracht in het kleine, maar zeer gezellig ingerichte bezoekerscentrum van het Blaasveldbroek. “Het is een educatieve expo. Er is info over de geschiedenis en de biologie van de otter, maar ook over wat je zelf kan doen voor de otter. Want er zijn nog steeds bedreigingen voor de otter, gaande van waterkwaliteit tot het verkeer. Het verkeer is trouwens nog steeds de doodsoorzaak nummer één. Wij vinden het fantastisch dat de gemeente Willebroek volgend jaar een ottertunnel aanlegt”, zegt Ruben Claus, projectmedewerker natuur en landschap bij Regionaal Landschap Rivierenland.

 

 © Leo De Nijn

Ottertunnel

Bij het Broek De Naeyer is er de vrij drukke rijbaan, de Stuyvenbergbaan, waar zeker ’s nachts snelheidsduivels door razen. De ottertunnel die de gemeente gaat aanleggen, moet verhinderen dat de otter omver gereden wordt. De plannen zijn gefinaliseerd. De tunnel komt er. Dan gaat de otter zich vrij kunnen bewegen van het Broek De Naeyer, langs Hazewinkel tot hier in het Blaasveldbroek. Een otter is een marterachtig en een zeer actief dier. Ze kunnen zelfs enkele kilometers per nacht overbruggen. Daardoor kruist hij vaak gevaarlijke wegen en belanden ze vaak onder de wielen.”

In 2020 en twee maanden geleden is de otter hier op wildcamera’s waargenomen. Hij is dus nog zeker aanwezig in deze regio. Het komt erop aan om deze dieren een beetje te helpen, zodat ze hier een stabiele populatie kunnen uitbouwen. “De stap die Willebroek zet aan de Stuyvenbergbaan is heel belangrijk. Door zijn habitat te verbeteren, zorgen we ook voor een gezond visbestand en dat kan hij hier in het Broek altijd vinden”, zo gaf burgemeester Eddy Bevers van Willebroek mee.

Schoolbezoeken

De expo wil kinderen en volwassenen laten kennis maken met de otter en zijn leefomgeving. Er staan al een aantal schoolbezoeken gepland. Je komt te weten waarom ze het in het water, ook bij vriestemperaturen, nooit te koud hebben. Maar ook hoeveel haartjes hun pels telt en waarom otters zo vaak verkeersslachtoffers zijn aan bruggen: ze zwemmen namelijk niet onder bruggen door.

De expo is te gratis bezoeken tot en met 31 oktober in het onthaalcentrum van Blaasveldbroek, tijdens de weekdagen van 10 tot 12u en op zondag van 14 tot 17u.

Ruben Claus van Regionaal Landschap Rivierenland.

Ruben Claus van Regionaal Landschap Rivierenland. © Leo De Nijn

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio