De verkoopbordjes van NMBS in de Veldstraat. Hier was de toegang tot de Brechtse Veldtuintjes tot 8 juni 2020. 

De verkoopbordjes van NMBS in de Veldstraat. Hier was de toegang tot de Brechtse Veldtuintjes tot 8 juni 2020. © Elke Lamens

NMBS doet grond felbetwiste Brechtse Volkstuintjes van de hand

Brecht -

NMBS verkoopt de grond in de Veldstraat waar ruim een jaar geleden de Brechtse Volkstuintjes groeiden en bloeiden. De ruim 15 are landbouwgrond staat te koop voor minstens 20.000 euro. Bieden kan nog tot 8 december.

In de Veldstraat prijken de bordjes van NMBS. Op deze plek, waar nu alleen hoog gras staat, groeiden tot 8 juni 2020 tal van groenten en gewassen op achttien ingerichte volkstuintjes, liepen er kippen en andere dieren rond in het dierenbos en was er een speeltuin voor de kinderen van de telers.

Zes jaar lang werden de tuintjes er gedoogd, maar een ontploffing in de stoomgroep in 2017, waarbij de helft van de tuinhuisjes afbrandde, op het terrein betekende het begin van het einde. Het internationale treinverkeer moest daar even voor stilgelegd worden. Initiatiefnemer Bernard Somville kreeg een boete van 7.500 euro, 5.000 euro te betalen aan NMBS en 2.500 euro aan de buurman.

De Brechtse Volkstuintjes langs de hsl voor juni 2020.

De Brechtse Volkstuintjes langs de hsl voor juni 2020. © Elke Lamens

Van de tuintjes is geen spoor meer, er staat enkel hoog gras.

Van de tuintjes is geen spoor meer, er staat enkel hoog gras. © Elke Lamens

Een juridisch getouwtrek volgde over wie nu eigenlijk eigenaar was van de drie percelen langs de hogesnelheidslijn (hsl) waarop de Volkstuintjes waren gegroeid. NMBS ging in beroep tegen de eerste uitspraak waarbij de onduidelijk bleef, maar kreeg in januari 2020 van de rechter gelijk. Die oordeelde dat sinds de aanleg van de hsl in 1999 de grond eigendom is van NMBS.

Een tijdlang was er hoop dat de tuinders de grond van NMBS konden huren en er dus blijven tuinieren, maar omdat niet alle gerechtskosten waren betaald aan NMBS, besloot die op 8 juni 2020 de tuintjes te ontruimen. Nu wordt het terrein dus verkocht.

Op 8 juni 2020 werden de Brechtse Volkstuintjes door de politie ontruimd op bevel van NMBS.

Op 8 juni 2020 werden de Brechtse Volkstuintjes door de politie ontruimd op bevel van NMBS. © Elke Lamens

“Het is landbouwgrond. Het geschil over de volkstuintjes had niets te maken met wat er wel of niet op de grond mocht gebeuren, maar alles met het eigendomsrecht”, verduidelijkt woordvoerder Dimitri Temmerman van NMBS. Er is geen stedenbouwkundige en geen verkavelingsvergunning uitgereikt. Er is ook geen voorkooprecht ruimtelijke ordening.

Het terrein is volgens de rechter in januari 2020 sinds 1999 eigendom van NMBS.

Het terrein is volgens de rechter in januari 2020 sinds 1999 eigendom van NMBS. © Elke Lamens

Of er al veel kandidaten zijn? “Zolang de procedure loopt, kunnen we daar niets over kwijt.” Bieden kan vanaf 20.000 euro en tot 8 december.

  (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio