©  BELGA

Tot tien jaar cel geëist voor smokkel van bijna honderd transmigranten

In Antwerpen is woensdag het proces gestart over een criminele organisatie die bijna honderd transmigranten heeft gesmokkeld. Het openbaar ministerie vorderde voor de acht beklaagden celstraffen tot tien jaar. Bovendien werd per gesmokkeld slachtoffer een boete van 8.000 euro geëist, waardoor de twee vermeende kopstukken een megaboete van 1,456 miljoen euro riskeren.

Bron: BELGA

De feiten speelden zich af tussen augustus 2018 en januari 2020. De organisatie, bestaande uit zeven mannen en een vrouw van voornamelijk Iraakse origine, opereerde vanop de snelwegparkings langs de E34 in Oud-Turnhout en Mol-Postel, alsook vanuit andere locaties in Luik, Oostende, Gent en Maasmechelen.

De beklaagden hadden minstens 91 mannen, vrouwen en kinderen gesmokkeld. De slachtoffers, die afkomstig waren uit Irak en Syrië, wilden allemaal naar het Verenigd Koninkrijk en werden op de snelwegparkings in vrachtwagens gezet.

Koelwagens

“De smokkelaars deinsden er niet voor terug om de transmigranten in koelwagens onder te brengen of tussen en op de ladingen te laten plaatsnemen. Kortom, ze brachten hun leven bewust in gevaar. De slachtoffers werden bovendien ook in vrachtwagens gezet, waarvan de smokkelaars met zekerheid wisten dat ze niet naar het Verenigd Koninkrijk reden”, stelde de procureur.

De transmigranten moesten tussen 3.000 en 5.000 euro betalen voor een ‘gewone’ smokkel en 10.000 à 11.000 euro voor een smokkel met ‘garanties’, wat betekende dat de vrachtwagenchauffeur op de hoogte was.

Het geld werd in bewaring gegeven bij een hawalabankier. Dat is een informeel banksysteem om geld te verplaatsen, dat vooral gebruikt wordt in het Midden-Oosten. De procureur berekende het minimaal verkregen vermogensvoordeel voor de twee kopstukken op 273.000 euro en vorderde de verbeurdverklaring.

”Naïef en goedgelovig”

Saman T.A. (31) en Rahman K.S. - die laatste liet verstek gaan - waren leiders van de criminele organisatie, bleek uit het onderzoek . Ze planden alles, regelden de geldzaken en waren volgens de procureur bij alle 91 smokkels betrokken.

De zes andere beklaagden, onder wie ook de Britse ex-vriendin van Saman T.A., hadden deelgenomen aan de activiteiten. Ze reden de transmigranten naar de snelwegparkings, selecteerden en openden de vrachtwagens en brachten ook slachtoffers aan. Dat sommige beklaagden eerst zelfs slachtoffer waren of geen geld hadden ontvangen, deed volgens de procureur geen afbreuk aan de strafbaarheid van hun aandeel.

Saman T.A., die zichzelf verdedigde, ontkende zijn leidinggevende positie en wees daarvoor naar Rahman K.S. “Ik heb enkel zijn opdrachten uitgevoerd. Ik deed het om geld te verdienen voor mijn vader, die ziek was. Ik heb die mensen nooit zonder respect of met geweld behandeld.”

Zijn ex-vriendin las een verklaring voor, waarin ze haar betrokkenheid erkende. “Ik was naïef en goedgelovig en volgde mijn ex blindelings. Veel te laat besefte ik hoe fout en illegaal het allemaal was. Toen ik zwanger raakte, ging ik terug naar Engeland. Ik heb enorm veel spijt en ik kan u garanderen dat ik nooit meer bij zoiets betrokken zal raken. Mijn ex heeft mijn leven geruïneerd. Laat mij alsjeblieft terug naar huis gaan, zodat ik voor ons zoontje kan zorgen”, zei Jemma K. (38).

Vonnis op 3 november. blg

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio