© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vrouw uit Herentals als eerste Belgische veroordeeld voor online plaatsen van haatzaaiende memes

Herentals -

Een 35-jarige vrouw uit Herentals is door de rechtbank in Turnhout veroordeeld tot het aanzetten van haat en het ontkennen van de genocide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is de eerste keer dat een Belgische rechtbank iemand veroordeelt voor het online plaatsen van haatzaaiende memes.

Vanessa N. uit Herentals plaatste volgens de rechtbank tussen 28 maart 2019 en 24 januari 2020 allerlei berichten op sociale media die niet door de beugel konden. Zo postte ze een video waarbij dansende kleurlingen door een jeep worden aangereden met drie bulderlachende emoticons erbij. Ze verspreidde ook video’s met speeches van Adolf Hitler waarbij Joden worden geviseerd.

De vrouw beweerde dat haar berichten kunnen worden beschouwd als satire, maar daar dacht de rechter anders over. N. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel en een boete van 320 euro. Het gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij en krijgt een schadevergoeding van 500 euro.

In een persbericht schrijft Unia dan ook dat het blij is met de veroordeling van de memes. “Binnen het extreemrechtse milieu zien we een verschuiving van offline- naar online-activisme dat evenveel een bedreiging vormt voor de openbare orde en de sociale cohesie”, zegt Unia-directeur Els Keytsman.

“Onderzoek toont aan dat gewelddadige handelingen in de hand worden gewerkt door virtueel activisme op sociale media. Deze veroordeling is dan ook een sterk signaal en een uiterst belangrijk precedent dat een leemte in de jurisprudentie opvult”, besluit Keytsman.

(bvdl)   

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Turnhout