“Ooit was dit een huis met standing. Nu is het een nieuwbouw met een nagemaakte antieke gevel”, zegt erfgoedwatcher Jo Lommelen over de renovatie van de gevel van Huis Wouters. 

“Ooit was dit een huis met standing. Nu is het een nieuwbouw met een nagemaakte antieke gevel”, zegt erfgoedwatcher Jo Lommelen over de renovatie van de gevel van Huis Wouters. © Bert De Deken

Verdeelde meningen na renovatie van historische Huis Wouters aan Balense Markt

Balen -

“Een ramp”, zo beoordeelt de lokale erfgoedwatcher Jo Lommelen de recente renovatie van de gevel van het historische Huis Wouters aan de Balense Markt. “Bijzonder geslaagd”, zo vindt schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Kenis (CD&V) dan weer. De gevel werd pas de voorbije week zichtbaar. Balenaars kunnen er nu zelf over oordelen.

Huis Wouters staat pal naast de Sint-Andrieskerk in het hartje van Balen. Het was de woning van notaris en voormalige burgemeester Egied Wouters. Het pand is niet beschermd, maar staat sinds 2019 wel op de Inventaris Onroerend Erfgoed, een lijst met waardevolle panden. Het huis dateert volgens de jaarankers op de gevel uit 1684. De oude gevel werd in 1912 wel vernieuwd.

De statige burgerwoning stond evenwel al jaren te verkommeren en werd uiteindelijk door de projectontwikkelaar Dockx opgekocht en verbouwd tot drie appartementen. In de riante tuin worden vandaag nog eens elf woningen in begijnhofstijl opgetrokken.

Goedkope manier

“Van de burgerwoning werd uiteindelijk enkel de gevel behouden”, zo stelt Jo Lommelen. “Maar ook de renovatie daarvan is een catastrofe geworden. Wat me bijzonder stoort, is dat dit op een erg goedkope manier is gebeurd. De gevel is bezet met crepi, een goedkoop bezettingsmateriaal. Terwijl de oorspronkelijk gevel bezet was met cement waarin schijnvoegen waren getekend. Daardoor kreeg je het idee dat de gevel uit natuursteen was opgebouwd. Die manier van bezetten was erg in de mode in die tijd. Ook Huis Bierkens (een statige woning van eveneens een Balens burgemeester - aan de andere kant van de Markt, red.) is daarvan nog een mooi voorbeeld. Vandaag is van die historische gevel niets meer te bespeuren. Ze hadden beter het pand helemaal afgebroken en een snelbouw neergezet”, stelt Lommelen. “Ooit was dit een huis met standing. Nu is het een nieuwbouw met een nagemaakte antieke gevel.”

De gevel van Huis Wouters voor de renovatie. 

De gevel van Huis Wouters voor de renovatie. ©  rr

Advies

Nog volgens Jo Lommelen heeft het gemeentebestuur van Balen boter op zijn hoofd. “Men heeft nagelaten om bij erfgoeddeskundigen advies te vragen”, stelt hij. “Het gaat hier tenslotte toch over het oudste gebouw op de Markt, de kerk buiten beschouwing gelaten. Geen haar op mijn hoofd twijfelt eraan dat deze renovatie door die deskundigen zou zijn goedgekeurd. Maar op het vlak van erfgoed laat Balen het nogal eens vaker afweten. Ik heb er niets op tegen dat oude panden andere functies krijgen. Maar dat moet met respect gebeuren voor de erfgoedwaarde van de panden. En dat is hier helemaal niet gebeurd. Er valt helaas niets meer aan te doen. Je kan er alleen maar spijt van hebben.”

Echte klasse

“We hebben ons wel degelijk laten adviseren door onze plaatselijke erfgoedvereniging”, zo pareert schepen van Ruimtelijke Ordening Bert Kenis de kritiek van Lommelen. “Ze hebben gesteld dat het historische uitzicht moest bewaard blijven en dat ze zeker geen bezwaar zullen hebben tegen wat er nu staat. Een tweetal weken stond de gevel nog in de stellingen en was hij onzichtbaar door een zeil. Pas vorige week werd hij getoond en eerlijk gezegd: ik was verbaasd door de manier waarop de gevel in ere is gehouden. Hij straalt echt klasse uit. Ook de historische sfeer rond de kerk is bewaard gebleven.”

Geen tweede Bokrijk

“Het pand was niet beschermd”, zo stelt Kenis nog. “Twee jaar geleden was het nog een schandvlek in ons dorp. We hadden het dus evengoed kunnen laten afbreken om er iets moderners neer te zetten. Maar je kan ervoor kiezen om van Balen een tweede Bokrijk te maken. Wij opteren ervoor om het op een hedendaagse manier aan te pakken. We willen zo veel mogelijk de sfeer van ons dorp bewaren maar met moderne technieken. En daarin is men nu perfect geslaagd.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio