65-plussers kunnen voor een extra prik na uitnodiging zowel in Turnhout als in Weelde terecht. 

65-plussers kunnen voor een extra prik na uitnodiging zowel in Turnhout als in Weelde terecht. ©  Bert De Deken

Vaccinatiecentra Turnhout en Weelde blijven open

Turnhout, Ravels -

Eerstelijnszone Kempenland houdt beide vaccinatiecentra open tot het eind van dit jaar. Alle 65-plussers krijgen vanaf deze week een uitnodiging voor een derde prik.

Guy Van Nieuwenhuysen

De overheid besliste eerder om een aantal vaccinatiecentra, één per eerstelijnszone, langer open te houden voor mensen die een derde prik nodig hebben. Eerstelijnszone Kempenland, dat tien gemeenten in de Noorderkempen omvat, besliste in overleg met de betrokken gemeentebesturen om beide vaccinatiecentra langer open te houden.

Bewoners van woonzorgcentra, 85-plussers en mensen met een sterk verminderde immuniteit kregen de voorbije weken al een extra prik. Ook voor 65-plussers is zo’n derde prik aangewezen. “De werkzaamheid van het vaccin neemt bij oudere mensen af na enkele maanden”, weet dokter Kris Bayens. “We stellen vast dat het aantal ziekenhuisopnames en het sterftecijfer bij gevaccineerde 65-plussers in landen die eerder dan België startten met de vaccinatiecampagne, weer toeneemt. Dat is niet het geval bij andere leeftijdsgroepen. Daarom geven we enkel de 65-plussers een herhalingsprik.”

Uitnodiging afwachten

In de vaccinatiecentra van Turnhout en Beerse krijgen alle 65-plussers het pfizervaccin, ook als ze eerder een prik van andere makelij kregen. Tussen de vorige prik en de herhalingsprik moet een bepaalde termijn zitten. Die is afhankelijk van het vaccin dat men eerder kreeg. Voor het Jansssenvaccin en voor AstraZeneca is dat ongeveer vier maanden na de basisvaccinatie, voor Pfizer en Moderna ongeveer zes maanden. “Daarom kunnen we geen prik geven aan wie geen uitnodiging ontving”, waarschuwt dokter Bayens. “De eerste uitnodigingen gaan donderdag de deur uit. Met die uitnodiging kunnen mensen zelf een afspraak inplannen, online of via het callcenter op nummer 014/39.56.56. Iedereen krijgt een uitnodiging, maar sommige mensen zullen dus nog wat geduld moeten hebben.”

Wie zijn basisvaccinatie in het buitenland kreeg en ook een extra prik wenst, moet eerst via de huisarts passeren. Deze kan het buitenlandse vaccin registreren in Vaccinnet. Daarna ontvangen ook deze mensen een uitnodiging voor de herhalingsprik.

Feestje!

Dat de vaccinatiecentra langer open blijven, betekent dat deze ook langer een beroep moeten doen op vrijwilligers. Aanvankelijk was gepland dat de vaccinatiecentra op 15 oktober zouden sluiten. “We hadden al twee dankfeesten gepland voor de geëngageerde vrijwilligers en de medewerkers van de campagne”, zegt dokter Bayens. “Die gaan we niet afgelasten. De mensen in Weelde krijgen een feest op donderdag 14 oktober, in Turnhout vieren we met de vrijwilligers in Turnhout.” (gvn)