© RR

Infoavond klimaatbestendige tuin

Wommelgem -

De Wommelgemse milieuraad organiseert samen met Lokaal Bestuur Wommelgem een lezing vol met tips om je tuin klimaatbestendig te maken. Afspraak donderdag 14 oktober om 19.30u in vrijetijdscentrum Brieleke.

Herboriste Mieke Vanderhaeghen legt uit hoe je koelte kan creëren en ook daken en gevels beter kan benutten. Na afloop kunnen de aanwezigen napraten bij een gratis drankje.

Mieke Vanderhaeghen, ook bekend van de Dodoenstuin in Schilde, is sinds jaren bezig met permacultuur. Het is vanuit deze insteek dat ze ook zeer veel bezig is om mensen aan te leren hoe tuinen klimaatbestendiger kunnen gemaakt worden. Ze wil dan ook graag met jullie deze kennis delen.

Het weer in België wordt namelijk steeds extremer. We krijgen te maken met hevige regenbuien, perioden van droogte en hittegolven. Zo was 2020 de warmste zomer ooit en werd juli 2021 de natste maand ooit.

De sterk versteende inrichting van onze leefomgeving zorgt voor problemen bij hittestress en wateroverlast. Wellicht zit er maar één ding op: onze ruimte aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat geldt ook voor onze tuinen, terrassen, balkons,….

Net het klimaatbestendig maken van tuinen lijkt iets kleins, maar veel kleintjes maken één grote. Er zijn veel dingen die we kunnen doen om onze tuinen klimaatbestendig in te richten. Zoals koelte creëren met struiken, bomen of groene hagen, tegels vervangen door groen. Daken en gevels beter benutten en regenwater, dat op en om het huis valt, opvangen. (jaa )