Schepen Verrezen samen de zes hoofdprijswinnaars.  

Schepen Verrezen samen de zes hoofdprijswinnaars.  © Marc Peeters

Zes elektrische fietsen de deur uit

Westerlo -

Als onderdeel van het herstelplan na de coronacrisis lanceerde het lokale bestuur van Westerlo de actie Loyaal voor Lokaal. Bedoeling was de inwoners aan te sporen lokaal te shoppen. Daarmee konden de klanten stempels verdienen op een spaarkaart. Uit de stapel volle spaarkaarten werden zes hoofdprijswinnaars getrokken.

Die wonnen allemaal een elektrische fiets ter waarde van 2.500 euro. “Er zijn zes fietsen omdat er in Westerlo ook zes fietswinkels zijn”, legt schepen van Lokale Economie Filip Verrezen (CD&V) uit. “Als lokaal bestuur hebben we in elke fietshandel één fiets gekocht.” Ook zo wordt de lokale economie gesteund. Kinderen van de gemeenteschool Het Lo in Oevel visten de winnaars uit een grote kist met spaarkaarten.

Dat gebeurde dinsdag, op de dag van de prijsuitreiking zelf. “Daarna zijn we gaan bellen en gelukkig vond iedereen een cadeau van 2.500 euro waardevol genoeg om de geplande avondactiviteit uit te stellen of te verschuiven en naar het gemeentehuis te komen”, lacht Verrezen. Eef Verelst uit Oevel, Conny Beylemans uit Zoerle-Parwijs, de familie Van Genechten uit Westerlo, Ria Van Mol uit Zoerle-Parwijs, Kris Swolfs uit Oosterwijk en Karen Laeremans uit Tongerlo waren op de afspraak.

Gouden spaarkaart

Zij mogen straks bij een fietshandelaar langsgaan om een rijwiel af te halen. “Ze kunnen ook kiezen voor een duurder model, maar dan moeten ze het verschil zelf bijleggen”, weet Verrezen. Het exacte aantal is nog niet bekend, maar er zijn duizenden volle spaarkaarten binnengekomen. Er waren twee varianten. Op de gouden spaarkaart moesten tien stempels staan van tien verschillende winkels, op een blauwe spaarkaart mochten meerdere stempels van dezelfde winkel staan, maar daarmee kon je dan niet meedoen voor de hoofdprijzen.

De fietsen vertegenwoordigden dus al een waarde van 15.000 euro en daar kwam nog eens ruim 10.000 euro bij in de vorm van dozen met streekproducten of bonnen om te ruilen in de horeca. Iedereen kon aan de actie deelnemen, dat de hoofdprijswinnaars allemaal uit Westerlo komen, is wellicht toeval. Of toch niet. Tien verschillende handelszaken bezoeken vraagt al enig engagement.

Stiekem

“Enkele van de winnaressen hebben me verklapt dat ze speciaal voor deze actie gewinkeld hebben in zaken waar ze nog niet geweest waren” zegt Verrezen. “Daar was het natuurlijk ook voor een stuk om te doen. En misschien hebben ze in die winkels wel iets ontdekt om er terug naartoe te gaan.”

Ook voor de 130 deelnemende handelszaken was er een dankwoordje. Zeker in winkels met veel kassabewegingen zorgt al dat stempelen voor meer gedoe bij het afrekenen en wordt het soms ook wel eens vervelend als trouwe klanten vragen om bij een aankoop niet één, maar stiekem meerdere kaarten te stempelen. (mph)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio