©  BELGA

Wat met de gunstregimes bij de koers? “Nog directere impact op onze internationale competitiviteit”

Een minder gunstig fiscaal regime voor onze voetbalclubs dus, maar wat met het wielrennen? Daar is de impact zelfs nog iets directer, aldus makelaar Dries Smets van Squadra Sports Management. “Omdat de Belgische ploegen en renners in de World Tour altijd op het hoogste, internationale niveau koersen tegen landen als de VS en Duitsland, waar ze wel nog zullen genieten van gunstregimes. Dat is in het voetbal niet zo. Daarom is een serieuze stijging van die bijdragen nefast voor de internationale marktpositie en competitiviteit van de ploegen en hun renners.”

Hugo Coorevits

Tot nu toe waren Belgische renners net omwille van die RSZ-wetgeving interessant, ook voor veel buitenlandse ploegen, want de regeling gold voor alle in België gevestigde ploegen en renners, zoals Wout van Aert en Greg Van Avermaet.

“Hoewel ik kan volgen dat het huidige gunstregime niet meer in z’n geheel verdedigbaar is, hoop ik toch dat er bij de nieuwe regeling nog een goed compromis gevonden kan worden”, besluit Smets. “Hopelijk wordt er rekening gehouden met de specifiteit van een aantal kleinere sporten, zoals het wielrennen. Voorts zou ook een ruime overgangsperiode naar het nieuwe systeem kunnen helpen.”