Tinne Boes overleed tien jaar geleden op reis in Egypte. 

Tinne Boes overleed tien jaar geleden op reis in Egypte. © RR

Fonds Tinne Boes hielp in 10 jaar tijd 55 studenten in moeilijkheden

Oud-Turnhout -

Na het overlijden van zijn dochter Tinne richtte Juul Boes het Fonds Tinne Boes op. Dat helpt studenten in moeilijke levensomstandigheden richting een diploma. “Ik had geen idee dat 500 of 1.000 euro levensbepalend kan zijn.”

Wouter Adriaensen

Juul Boes is laboratoriumdirecteur in drie Kempense ziekenhuizen. In 2008 verloor hij door een busongeval in Egypte zijn nichtje, zijn schoonouders en zijn 16-jarige dochter Tinne. “Tinne zat in haar vijfde jaar Latijn-Wiskunde en was een heel beloftevolle studente. Ze was niet alleen intelligent, maar ook creatief en sociaal. Ze tekende, speelde piano, was leidster bij de scouts… Ze wou burgerlijk ingenieur-architect gaan studeren, maar heeft die kans nooit gekregen. Via het fonds dat haar naam draagt, willen we anderen die kans wel geven. Bovendien helpt het om haar herinnering levend te houden.”

Het Fonds Tinne Boes opereert onder de vleugels van de Koning Boudewijn Stichting. “We helpen vooral studenten die uit de pleeg- of jeugdzorg komen, maar ook jongeren met een andere moeilijke thuissituatie komen in aanmerking. Meestal gaat het om jongeren die een wetenschappelijke of technische richting of architectuur willen studeren in Vlaamse of Brusselse hogescholen en universiteiten.”

80% geslaagd

Opvallend: het budget voor het fonds komt voor een aanzienlijk deel uit de eigen middelen van Juul. “Gelukkig steunen ook vrienden en kennissen geregeld, bijvoorbeeld door het als geschenktip te geven bij een gelegenheid. Daarnaast ga ik spreken bij serviceclubs. De budgetten waarvan sommige jongeren leven, zijn onthutsend. Dan kan 500 of 1.000 euro erop of eronder betekenen. Vroeger besefte ik niet hoe levensbepalend zo een relatief klein bedrag kan zijn.”

80% van de 55 studenten die het voorbije decennium dankzij het Fonds Tinne Boes konden gaan studeren, slagen ook. Een van hen is Fadi Belouni. Hij gaf als assistent architectuur les aan de universiteit van Aleppo en ontvluchtte Syrië tijdens de burgeroorlog. “Ik ben christen en kreeg doodsbedreigingen.”

Vandaag staat Fadi aan het begin van een veelbelovende carrière als architect. Mede dankzij de steun van het Fonds Tinne Boes. “In het eerste jaar heb ik 2.500 euro gekregen, nadien 1.500 euro. De impact op mijn studie was enorm. Voordien slaagde ik maar nipt, met de hakken over de sloot. Uiteindelijk studeerde ik af met grote onderscheiding. Dankzij het fonds kon ik me volledig op mijn studie toeleggen.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio