Harald Boschmans vindt dat de wetgever tekortschiet. “In de week in de klas, maar in het weekend is mijn zoon niet welkom op het schoolfeest.” 

Harald Boschmans vindt dat de wetgever tekortschiet. “In de week in de klas, maar in het weekend is mijn zoon niet welkom op het schoolfeest.” © Joren De Weerdt

Paradeskeskermis verboden terrein omdat eerstejaars nog niet gevaccineerd zijn: “De dag nadien zitten ze allemaal samen in de klas...”

Lier -

In het Sint-Gummaruscollege in Lier organiseren ze komend weekend de 66ste editie van de druk bijgewoonde Paradeskeskermis. Maar voor enkele leerlingen die nét 12 zijn geworden, ziet het er naar uit dat ze er niet bij zullen kunnen zijn omdat ze nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Bert Provoost

Paradeskeskermis is een groot schoolfeest dat in normale tijden door duizenden mensen wordt bezocht. “Het is iets waar de meeste leerlingen naar uitkijken”, zegt Harald Boschmans, de vader van één van de eerstejaars.

“Helaas ziet het er naar uit dat mijn zoon er niet bij zal kunnen zijn. Hij is op 5 oktober nog maar net 12 jaar geworden, waardoor hij nu pas de kans krijgt om gevaccineerd te worden. Maar om naar Paradeskeskermis te mogen, moet je een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Dat kan hij dus niet. We kunnen dat moeilijk vatten, aangezien het om een schoolactiviteit gaat en mijn zoon de dag erna gewoon in de klas zal zitten tussen zijn klasgenootjes. Maar in het weekend is hij dus niet welkom op het schoolfeest.”

De papa benadrukt dat hij de school niets verwijt. “Zij volgen gewoon wat de wetgever heeft beslist. Ik zou het logisch vinden als ze bij de hogere overheid een uitzondering op de regels zouden maken die zegt dat kinderen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren tijdelijk worden vrijgesteld van het Covid Safe Ticket. Dan krijg je geen absurde situaties waarbij er een groep de kans niet krijgt om zich in regel te stellen, tenzij ze een dure test willen laten doen.”

Het eerste vaccin van Haralds zoon staat trouwens woensdag gepland.

Begrip in de school

Financieel directeur van de school Jo Cuypers zegt begrip te hebben voor de ontgoocheling van de leerlingen. “We zijn een school van 1.250 leerlingen en we schatten dat ongeveer 25 leerlingen uit het eerste jaar zich in deze situatie bevinden. We begrijpen heel goed dat het voor hen niet leuk is, want ze kunnen er zelf niets aan doen.”

“Uiteraard is er voor ons als school geen andere mogelijkheid dan de maatregelen van de hogere overheid strikt op te volgen. We hebben ook met de preventiedienst van de stad overlegd en zij hebben dat bevestigd. We kunnen niet een oogje dichtknijpen in bepaalde gevallen. Evenementen van deze grootte moeten nu eenmaal met een Covid Safe Ticket worden georganiseerd als je de afstandsregels en mondmaskerplicht wil laten vallen. Ook als ze outdoor worden georganiseerd, zoals wij dit jaar gaan doen.”

“Als de betrokken leerlingen toch aanwezig willen zijn, dan kunnen ze uiteraard een test laten doen. Maar ik kan begrijpen dat ze geen 50 euro willen spenderen om hier iets te kunnen komen drinken”, aldus Jo Cuypers.

Paradeskeskermis vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 oktober, telkens vanaf 12.30u.MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio