De Haviklaan, de ingang van de wijk Zwarte Arend aan de August Van de Wielelei 

De Haviklaan, de ingang van de wijk Zwarte Arend aan de August Van de Wielelei 

Zwarte Arend

Ongerustheid over ‘knip’ in de wijk Zwarte Arend: “Maar er is nog lang niets beslist”

Deurne -

Het district Deurne wil het sluipverkeer in de wijk Zwarte Arend, vlakbij het Beschermd Landschap Ertbrugge, een halt toeroepen. Daarom wordt onderzocht welke ingrepen een positieve impact kunnen hebben op de verkeersdrukte. “Maar we beslissen niets zonder eerst de buurt daarover gehoord te hebben”, benadrukt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA).

Jan Stassijns

Naar aanleiding van 35 jaar Beschermd Landschap Ertbrugge besloot Natuur & Bos, een afdeling van het Vlaams Gewest om de Boze Dreef te knippen. Die dreef loopt van de August Van de Wielelei naar het kasteel Ertbrugge en werd niet weinig als sluipweg gebruikt in een poging de verkeersdrukte op de August Van de Wielelei te ontlopen.

Districtsburgemeester van Deurne, Tjerk Sekeris (N-VA) met een grondboor in de hand tijdens de knip van de Boze Dreef. 

Districtsburgemeester van Deurne, Tjerk Sekeris (N-VA) met een grondboor in de hand tijdens de knip van de Boze Dreef. ©  Jan Auman

Ook de nabijgelegen woonwijk Zwarte Arend heeft te kampen met heel wat sluipverkeer omwille automobilisten die het kruispunt van de August van de Wielelei en de Ruggeveldlaan willen vermijden. Het Deurnse districtsbestuur bekijkt daarom welke ingrepen er mogelijk zijn om de buurt daar van af te helpen en onderzoekt ook of de knip van één of meerdere straten een oplossing kunnen bieden. “We kijken daarvoor naar de hele wijk en niet naar één enkele straat”, benadrukt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA). “Een gemakkelijke oplossing zou een knip of verkeersfilter zijn op de hoek van de Koningsarendlaan en de Haviklaan. Maar, het probleem zou zich alleen verplaatsen naar de Arendshoflaan en de Ivan Maquinaylei. En dat kan niet de bedoeling zijn.”

“Mensen die niet met hun beide voeten op de grond komen in de wijk zijn dus niet welkom”, gaat Sekeris verder. “Tegelijkertijd moeten bewoners wel op een vlotte en veilige manier tot aan hun woning geraken.”

Het districtsbestuur heeft het Vlaams Gewest gevraagd om de tramhalte Ruggeveld op de August Van de Wielelei te verplaatsen, richting Antwerpen. Dat zou de doorstroming ten goede moeten komen. Ook enkelrichtingen voor bepaalde straten zijn mogelijke kanshebbers. “Maar wat we ook doen, er gebeurt niets zonder medewerking van de buurt”, zegt Sekeris. “De maatregelen moeten er net voor zorgen dat de bewoners er op vooruit gaan.”

En dat benadrukt de districtsburgemeester niet zomaar, want er gaat al een petitie rond in de wijk, op initiatief van Vlaams Belang, dat zich tegen eender welke knip in de wijk Zwarte Arend verzet. “We kunnen akkoord gaan met een tijdelijke knip op momenten dat er een file op de August Van de Wielelei staat”, zegt Jan Van Wesembeeck, fractieleider en voorzitter van Vlaams Belang Deurne. “Op het feest van Ertbrugge zei Sekeris dat de Haviklaan en de Koningsarendlaan geknipt zouden worden, maar daarin zijn de bewoners, en ook de Deurnse districtsraad niet in bevraagd.”

Jan Van Wesembeeck (Vlaams Belang) 

Jan Van Wesembeeck (Vlaams Belang) ©  rr

Als reactie op de petitie van Vlaams Belang is er ook een tegenpetitie gestart door een buurtbewoner. Een tegenpetitie voor de knip, dus. Geen van de twee petities hebben voorlopig al een noemenswaardig aantal handtekeningen verzameld. Ze zijn dan ook nog maar sinds kort in omloop, maar dat er iets leeft in de wijk Zwarte Arend, dat mag gezegd worden.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio