Het oude schoolhuis staat al in de stellingen. 

Het oude schoolhuis staat al in de stellingen. © RR

Oude schoolhuis wordt gerenoveerd tot archiefruimte

Ravels -

Het archief van de Heemkundekring wordt ondergebracht in de onderwijzerswoning in het centrum van Poppel (Ravels). De werken zullen een jaar duren en 200.000 euro kosten.

Wouter Adriaensen

Het oude schoolhuis werd in 1912 gebouwd naar een ontwerp van Jules Taeymans. Het deed dienst als onderwijzerswoning bij de school van Poppel. In 1970 werd het ter beschikking gesteld van plaatselijke verenigingen. Onder meer jeugdbeweging KAJ en het Rode Kruis vonden er een onderkomen.

Momenteel wordt het gebouw gerenoveerd. Het archief van Heemkunde- en Erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius krijgt er een nieuw onderkomen. Hun huidige locatie aan de pastorij van Weelde-Statie verkeert in slechte staat en is te klein geworden.

“We waren al langer op zoek naar een geschikte locatie, waar we voorwerpen, geschriften, foto’s en boeken met lokale erfgoedwaarde in optimale omstandigheden kunnen bewaren”, zegt Luc Andries, voorzitter van de Heemkundekring. Het oude schoolhuis bevindt zich bovendien pal naast heemkundig museum ’t Kaske in het voormalige gemeentehuis van Poppel.

Ingrijpend, maar respectvol

Het oude schoolhuis verkeerde in slechte staat. De werken zijn dan ook ingrijpend, zij het steeds met respect voor de historische waarde van het gebouw. Het dak wordt gerenoveerd en geïsoleerd, er komt een dikke betonnen vloer in de garage, ramen, de voordeur en de garagepoort worden vernieuwd, het buitenschrijnwerk krijgt een nieuw kleurtje en voorzieningen voor gas, licht en water worden aangepast aan de normen van vandaag.

“Duurzaamheid is een van de speerpunten van onze gemeente Ravels”, zegt burgemeester Walter Luyten (CD&V). “Kiezen voor duurzaam bouwen en renoveren betekent zo veel mogelijk rekening houden met mens en milieu. Er wordt gestreefd naar een zuinig energie- en watergebruik.”

Als alles volgens planning verloopt, worden de werken in het najaar van 2022 afgerond. Het project werd gebudgetteerd op 200.000 euro. (woad)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio