Jeugdhuis Kaddish: in het kleine gedeelte vooraan kunnen jongeren nu al opnieuw samengekomen, overdag toch. De grote zaal is er slechter aan toe. 

Jeugdhuis Kaddish: in het kleine gedeelte vooraan kunnen jongeren nu al opnieuw samengekomen, overdag toch. De grote zaal is er slechter aan toe. © JAA

Na inspectie door brandweer: burgemeester sluit jeugdhuis Kaddish

Schoten -

Het gebouw van Kaddish is niet meer veilig in gebruik. Dat kwam aan het licht bij een routine-inspectie door de brandweer. Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) heeft het langst bestaande jeugdhuis van Vlaanderen daarom tijdelijk gesloten. Kaddish doet er alles aan om zo snel mogelijk te mogen heropenen.

Het bezoek van de brandweer kaderde in een project brandveiligheid dat de jeugddienst van de gemeente uitrolt. “Onder meer de noodververlichting ontbreekt en ook de elektriciteitsinstallatie bleek niet meer conform de richtlijnen. Om de veiligheid van bezoekers en medewerkers niet in het gedrang te brengen, zag ik mij verplicht om een sluiting op te leggen. Het betreft hier geen gemeentelijk gebouw. Hopelijk kan de beherende vzw snel orde op zaken stellen”, aldus Maarten De Veuster (N-VA).

“Vervelend, maar uiteraard passen wij de maatregel toe”, reageert beroepskracht en algemeen coördinator Caia Croes. “We verwijten de gemeente niks. Integendeel. We doen er nu alles aan om alvast het kleine cafégedeelte vooraan helemaal in orde en herkeurd te krijgen zodat dat dit snel weer open kan. Voor overdagactiviteiten zoals onze middagopvang voor scholieren Broodje Kaddish en Boeren en Buren, ons marktje met producten van plaatselijke voedselproducenten, is de continuïteit nu al gewaarborgd.”

Herstellingen

Het vernieuwen van de leidingen in de grote danszaal achteraan lijkt een werk van langere adem te worden. In de kassa zit bovendien niet veel geld. “We krijgen hulp van partners zoals de jeugddienst en Het Rockhuis, en ook onze vrijwilligers steken een handje toe”, aldus Croes. “Intussen zijn alle geboekte fuiven en optredens, onder meer van Your Highness en Peuk uitgesteld. Hopelijk kunnen we in of kort na de herfstvakantie onze normale werking hervatten.”

Caia Croes en de twee andere begeleiders Sarah Ivens en Bert Hellemans staan te popelen om weer op volle kracht open te gaan. “Voor jongeren is het na corona echt belangrijk is om een plek te hebben waar ze elkaar kunnen ontmoeten in de buurt. We willen snel weer een uitgebreid jongerenaanbod presenteren”, weet Croes. 

De sluiting heeft onder meer vervelende gevolgen voor de harmonie Sinte-Cecilia. Die maakte sinds de coronaversoepelingen gebruik van de grote Kaddish-zaal om wekelijks te repeteren. Voorlopig kunnen zijn voort musiceren in dienstencentrum ’t Dorp.  (jaa )

Ook harmonie Sinte Cecilia kan voorlopig niet meer terecht in Kaddish.

Ook harmonie Sinte Cecilia kan voorlopig niet meer terecht in Kaddish. © RR

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio