Daphne Aalders van Food For Foodies organiseert in het kader van Berchem Bazaar nieuwe, culinaire wandelingen in de Statie- en de Driekoningenstraat. 

Daphne Aalders van Food For Foodies organiseert in het kader van Berchem Bazaar nieuwe, culinaire wandelingen in de Statie- en de Driekoningenstraat. © Patrick De Roo


 

 © Patrick De Roo.

Honingraten in de Turkse supermarkt Say-Pa. 

Honingraten in de Turkse supermarkt Say-Pa. © Patrick De Roo

1 / 3
thumbnail: Daphne Aalders van Food For Foodies organiseert in het kader van Berchem Bazaar nieuwe, culinaire wandelingen in de Statie- en de Driekoningenstraat. 
thumbnail: 
 
thumbnail: Honingraten in de Turkse supermarkt Say-Pa. 

Op culinaire ontdekkingstocht door de Statie- en Driekoningenstraat met kookatelier Food For Foodies

Berchem Bazaar wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Het initiatief van het district Berchem om de diversiteit aan winkels en producten in de Statie- en de Driekoningenstraat in de kijker te zetten, zal niet meer de vorm aannemen van een eendagsevenement. In de plaats werd de website berchembazaar.be in het leven geroepen waarop ingrediënten worden uitgelicht en tips voor recepten worden meegegeven. Kookatelier Food For Foodies stippelde op zijn beurt een culinaire ontdekkingstocht uit doorheen de beide straten met als doel wandelaars te inspireren om nadien in hun eigen keuken aan de slag te gaan. Die wandelingen gaan binnenkort van start maar uw krant kreeg alvast een aardig voorsmaakje.

Elien Van Wynsberghe

Kookatelier Food For Foodies bestaat ondertussen 14 jaar en is gevestigd op het De Coninckplein. Op vraag van het district Berchem verruimde zaakvoerder Daphne Aalders haar werkterrein. “Ik kende de straten natuurlijk wel”, vertelt Daphne, “maar uitgebreid winkelen had ik hier nog niet gedaan.” Ook voor haar werd het dus aanvankelijk een culinaire ontdekkingstocht maar tijdens onze wandeling blijkt algauw dat deze foodie zich snel heeft weten in te werken. Het ene na het andere product glijdt door haar vingers, en overal kan ze wel iets over vertellen, geeft ze tips over wat er mee aan te vangen in de keuken. “Het is hier iets minder divers dan Antwerpen-Noord, maar nog altijd heb je hier een grote verscheidenheid aan winkels en producten. En anders dan in Antwerpen-Noord worden voedingzaken hier afgewisseld met leuke kledingwinkels, designzaken. Hier krijg ik echt een vakantiegevoel.”

Bento, een heuse competitie

Het eerste zaakje waar Aalders halt houdt is Kupuku, het Japanse winkeltje van de goedlachse Sylvia Gunadi. In Kupuku verkoopt Sylvia allerlei schattige Japanse ‘kawaii’ spulletjes. Maar de eyecatcher van haar winkel zijn haar bento-boxen of Japanse brooddozen. Want in Japan staan ouders met plezier vroeger op om voor kindlief het mooiste lunchpakket te prepareren. Elke bento-box is een kunstwerkje op zichzelf. “Japanse vrouwen maken daar echt een onderlinge competitie van”, glimlacht Sylvia die zelf voor haar dochter elke dag een bento-box prepareert en anderen de kneepjes van het vak aanleert tijdens haar populaire workshops.

Sylvia met haar bento’s, verpakt in furoshiki.

Sylvia met haar bento’s, verpakt in furoshiki. © Patrick De Roo

Creatief zijn met boterhammen in een brooddoos, het is eens wat anders. Speciaal voor onze komst bereidde ze twee bento-boxen voor. Eentje met Vlaamse kost (boterhammen dus) en eentje met onigirazu, oftewel een rijstsandwich gevuld met tempeh, omelet en rauwkost, vergezeld van een zeewiersalade. “Op een gewone dag spendeer ik zo’n twintig minuten aan een bento, voor specialere gelegenheden trek ik er toch een uur voor uit”, vertelt ze. De bento-box zelf wordt steevast ingepakt in furoshiki, een stoffen doek waar ook cadeaus mee worden verpakt. “Furoshiki maken deel uit van de Japanse cultuur.”

Kupuku is ondertussen een vaste waarde in de Driekoningenstraat. In november bestaat het winkeltje veertien jaar. “Maar mensen vragen me nog steeds of ik nieuw ben. Of ze denken dat dit een pop-up is”, zegt Sylvia. Niet dus.

De bento-box met onigirazu.

De bento-box met onigirazu. © Patrick De Roo

Honingraat, sucuk of boreg

We verlaten Kupuku en wandelen enkele meters verder de Turkse supermarkt Say-Pa binnen. “Hier zie je meteen dat het herfst is”, wijst Daphne naar de hazelnoten die aan de ingang liggen. “En daar heb je groene tomaten, kleine artisjokken en zure granaatappels. Zeker aan de groene tomaten, die frisser zijn van smaak, zie je dat je in een Turkse winkel bent. Zelf gebruik ik ze om chutneys van te bereiden maar in Turkije worden ze ook heel vaak gevuld, bijvoorbeeld met lamsgehakt.”

De Turkse keuken is een hele uitgebreide keuken, vertelt Aalders. “Ga je in het Oosten van Turkije ontbijten, dan krijg je een schotel waar wel veertig gerechtjes op liggen, zoet en zout.” We wandelen voorbij een rayon met allerlei verschillende soorten pepers. “Ook die worden vaak gevuld, bijvoorbeeld met fetakaas.” Wat verderop: sucuk. Ofte, Turkse worst. “Meestal vind je die enkel voorverpakt in plakjes, maar hier kan je deze vers kopen.”

Nog zo’n Turkse specialiteit waar we op botsten: “boreg. Dat is gevulde filodeeg. In dit geval met spinazie, feta en eieren.”

Zelf was Aalders lange tijd culinair journalist vooraleer ze met Food For Foodies begon. Maar nu ligt haar focus volledig op de exotische keukens in Antwerpen. Haar kennis over de vele ingrediënten en wat je er allemaal mee kan bereiden lijkt eindeloos. “In België eten we vrij beperkt. In een winkel als deze alleen al vind je tientallen verschillende soorten bonen, linzen, bulgur, olijven,…” En dan wijst ze naar een stuk honingraat, verpakt in plastieken doosjes. “Dat wordt ’s ochtends als ontbijt gegeten.”

Groene tomaten, kleine artisjokken en hazelnoten in de ingang van Say-Pa.

Groene tomaten, kleine artisjokken en hazelnoten in de ingang van Say-Pa. © Patrick De Roo

Sucuk.

Sucuk. © Patrick De Roo

Koffie, confiserie en chocolade

De culinaire wandeling van Aalders zal eerst vijf keer plaatsvinden, verspreid over oktober, november en december. Maar bedoeling is om de wandeling ook nadien te blijven organiseren. Halverwege, in de Statiestraat, wandelen we Helios binnen, een monument dat al vier generaties meegaat, sinds 1925 om precies te zijn. De koffiebranderij, chocolaterie en confiserie is vandaag in handen van Juliette Mosca en Feliciano De Luca. “Het fijne aan deze straat is dat je hier een mooie mix hebt van traditionele zaken en nieuwe invloeden”, zegt Aalders. “Zo zou het in mijn ogen overal in de stad moeten zijn.”

Wie Helios binnenkomt, snuift meteen de zalige geur van koffie op. “Twee keer in de week, na sluitingstijd, branden we hier zelf onze koffie”, vertelt Juliette. In de hoek van de winkel staan de balen koffie, zakken koffiebonen van 70 kilogram. Een groepje tienerjongens komt binnengewandeld en begeeft zich vastberaden richting het snoepgoed van het bekende, oude Belgische merk Joris. “Veel jongeren springen hier tijdens hun middagpauze even binnen”, glimlacht Juliette.

Helios, een instituut in de Statiestraat.

Helios, een instituut in de Statiestraat. © Patrick De Roo.

Jackfruit en jaggery

En dan reizen we verder, naar India. Met dank aan Euro Asians. Die winkel focust op producten uit de Indiase, Sri Lankaanse en Thaise keuken. “Wil je Indisch koken, dan vind je hier echt alles wat je nodig hebt”, garandeert Aalders ons. En ook hier kijk je je ogen uit. Van suikerstokken tot jackfruit, bananenbloemen tot verschillende soorten aubergines. Van paneer-kaas tot jaggery ofwel rauwe rietsuiker. “Dat laatste geeft een heel eigen smaak aan je gerecht.”

Daphne toont jackfruit in de Indische winkel Euro Asians.

Daphne toont jackfruit in de Indische winkel Euro Asians. © Patrick De Roo.

Euro Asians is de winkel van Sudha en haar man. “Ik ben afkomstig van Tamil Nadu, in het Zuiden van India. Mijn man is van Sri Lanka”, vertelt ze. Hoe ze elkaar leerden kennen? “We zijn bij elkaar gekomen door een gearrangeerd huwelijk.” In hun winkel zien ze vooral klanten van Indische en Sri Lankaanse origine. “Belgische klanten krijgen we niet vaak over de vloer.” Misschien brengt Berchem Bazaar daar wel verandering in.

Een medewerkster van Euro Asians toont kleine, zoete banaantjes en een aubergine.

Een medewerkster van Euro Asians toont kleine, zoete banaantjes en een aubergine. © Patrick De Roo.

Tijdens haar wandeling houdt Daphne halt in tien à twaalf winkels in de Statie- en de Driekoningenstraat. Wij doen er nog eentje. De Poolse supermarkt Promo. “Om de een of andere reden krijg ik de Oost-Europese keuken nooit verkocht”, haalt ze haar schouders op. “Mensen denken dat ze dan enkel worst en vet te eten krijgen. Dat is dus onzin. De Poolse keuken is super lekker.” Ze wijst kasza aan. Boekweit. “Dat kan je bereiden als rijst, samen met groenten.” Of Pierogi. Een soort van ravioli gevuld met kaas of aardappelen. “Of met frambozen, als dessert. Je vindt hier echt hele mooie producten.” Maar of het nu Turks, Pools, Indisch of Japans is, een ding is sowieso een feit. Na een wandeling als deze heb je meteen zin om achter de kookpotten te kruipen. “Als je weet wat je hier allemaal kan vinden, dan is een bezoek aan de Carrefour niet meer nodig”, verzekert Daphne.

Suikerstokken, bananenbloemen en aubergines in Euro Asians

Suikerstokken, bananenbloemen en aubergines in Euro Asians © Patrick De Roo.


 

 © Patrick De Roo.

De eerste wandelingen van Food For Foodies in Berchem gaan door op 20/10, 3/11, 17/11, 1/12 en 15/12. Tickets kosten 10 euro. Alle info: www.berchem.be en www.berchembazaar.be.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio