Kevin Verboven met een portret van Jef Bogaerts en de prentbriefkaart die hij in de Massenhovense brievenbussen verspreidde. 

Kevin Verboven met een portret van Jef Bogaerts en de prentbriefkaart die hij in de Massenhovense brievenbussen verspreidde. ©  kma

De prent die de Massenhovenaars in hun brievenbus krijgen. Een lokale thuisverpleegster was zo vriendelijk haar auto even uit te lenen voor de fotoshoot. 

De prent die de Massenhovenaars in hun brievenbus krijgen. Een lokale thuisverpleegster was zo vriendelijk haar auto even uit te lenen voor de fotoshoot. © kma 

1 / 2
thumbnail: Kevin Verboven met een portret van Jef Bogaerts en de prentbriefkaart die hij in de Massenhovense brievenbussen verspreidde. 
thumbnail: De prent die de Massenhovenaars in hun brievenbus krijgen. Een lokale thuisverpleegster was zo vriendelijk haar auto even uit te lenen voor de fotoshoot. 

125 jaar geleden werd de onbekendste bekende Massenhovenaar geboren: Jozef Bogaerts, medestichter Wit-Gele Kruis

Massenhoven -

Een kleine 600 Massenhovenaars, dat is pakweg het hele dorp, vinden deze week een prentbriefkaart ter ere van Jozef Bogaerts (1896-1946) in hun brievenbus. Op 15 oktober zal het precies 125 jaar geleden zijn dat Bogaerts, jezuïet en medestichter van het Wit-Gele Kruis, in het kanaaldorp werd geboren. Met de kaart wil heemkundige Kevin Verboven een hommage brengen aan de onbekendste bekende Massenhovenaar.

Kristin Matthyssen

Jozef Bogaerts: een naam die bij u wellicht geen belletje doet rinkelen. Maar hij is wel samen met dokter Henri Van De Putte medestichter van het Wit-Gele Kruis, de grootste thuisverplegingsdienst van Vlaanderen. “In 1937 onderzocht hij welke thuiszorgdiensten er al bestonden en hield hij lezingen voor Sint-Lucasgilden in heel Vlaanderen”, zegt Kevin Verboven, die meer informatie vond in het boek Het Wit-Gele Kruis 1937-2007. “Hij voerde intensief propaganda voor de nieuwe vereniging.

Hoewel Bogaerts vanaf 1943 met gezondheidsproblemen kampte, bleef hij geestelijk adviseur van het Wit-Gele Kruis. Vanaf 1929 werkte hij vanuit Gent ook als promotor en proost van de Katholieke Arbeidersjeugd (KAJ). Hij schreef onder andere het kajotterslied. Volgens mij is Bogaerts een van de belangrijkste figuren die Massenhoven ooit heeft voortgebracht. Maar niemand die het nog weet.”

Ook Kevin Verboven zelf niet, tot hij tijdens zijn opzoekingswerk rond oudstrijders uit de Eerste Wereldoorlog ineens op Bogaerts’ naam stootte. “Omdat het oud gemeentehuis van Massenhoven in 1940 is afgebrand waarbij ook het gemeente- en parochiearchief vernietigd werd, is het een hele zoektocht, zeker naar foto’s. Via de bewaarplaats van militaire dossiers in Evere vond ik het tot dan voor mij onbekend militaire dossier van Bogaerts, waaruit bleek dat hij een in Massenhoven geboren brancardier was. Mijn zoektocht leidde me verder naar de ODIS-databank, waar ik tot mijn verbazing vaststelde dat Jozef Bogaerts geen onbelangrijk persoon is geweest. Via het archief van de Vlaamse Jezuïeten dat ik op KADOC kon inkijken, raakte ik aan een foto, gemaakt in Hastings in 1917.”

Jozef Bogaerts is geboren aan de Kerkplaats 5 in Massenhoven, een adres dat intussen niet meer bestaat. Hij was de zoon van Désiré Bogaerts, geboren in 1867 in Viersel, en Josepha Daems, geboren in 1859 in Pulle. In de geboorteakte wordt Désiré Bogaerts omschreven als de dorpsonderwijzer. Vermoedelijk was hij ook gemeenteontvanger in Massenhoven.

Jozef Bogaerts. 

Jozef Bogaerts. ©  rr

“Het gezin Bogaerts verhuisde naar Ekeren-Hoogboom waar Désiré verder als onderwijzer aan de slag bleef. In 1914 trad zoon Jozef in bij de Jezuïeten. In 1927 werd hij in Leuven tot priester gewijd. Hij ligt begraven in Mariakerke bij Gent. Het doet me wel iets dat deze jongen uit Massenhoven zijn stempel op de geschiedenis gedrukt heeft”, zegt Kevin Verboven.

Hij vermoedt dat de Bogaerts-tak intussen is uitgestorven. “Zijn zus was een kloosterzuster die in 1948 gestorven is en een andere zus is kort na haar geboorte gestorven.”

Veertiende prentbriefkaart

Met toestemming van het Wit-Gele Kruis liet hij nu de prentbriefkaarten drukken die hij met zijn familie in de brievenbussen stak. “Ik probeer mensen uit Massenhoven die iets betekend hebben, uit de vergeetput te halen. Maar ook plaatsen en gebeurtenissen. Dit is nu de veertiende prentbrieftkaart die ik verspreid, sinds de tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in 2014. Voor mij is dat een leuk, klein projectje. Ik genoot een grafische opleiding en kan er mijn passie voor geschiedenis in kwijt.”

Kevin maakte ook al postkaarten rond 125 jaar kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand op de Lammerenberg, 50 jaar Chiro Massenhoven, 875 jaar Massenhoven, 25 jaar doortocht storm en 25 jaar dat de tettenboom afbrandde. “Veel feedback krijg ik niet. Van een oudere dame hoorden we dat ze de kaarten wegsmijt. Daar schrok ik best van. Mijn moeder stelde voor om er ditmaal een briefje bij te steken met de vraag wie volgende keer nog een postkaart wil. Maar ach, als er enkele mensen zijn die ze bijhouden als collector’s item, ben ik al content. Wie weet duiken ze later wel op Delcampe.net op als verzamelobject.”

De heemkundige liet nu 600 exemplaren drukken, maar er werden er 640 geleverd. “Ik heb al beloofd dat ik nog wat kaarten aan het Wit-Gele Kruis ga bezorgen.”

De geboorteakte. 

De geboorteakte. ©  Verboven

Wie weet kan er later nog een Jozef Bogaertsstraat komen in Massenhoven, dankzij het opzoekwerk van Verboven? “Ja, we zijn maar een klein dorp. Echt veel mensen met grote verdiensten zijn hier niet geboren.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio