Jef Vertruyen met in zijn hand een Zandhovense bakharing op boterpapier voor het bord aan De Remise in het Vrieselhof in Oelegem. 

Jef Vertruyen met in zijn hand een Zandhovense bakharing op boterpapier voor het bord aan De Remise in het Vrieselhof in Oelegem. ©  KMA

Streekproduct Zandhovense bakharing maakt comeback in… Oelegem

Zandhoven, Oelegem -

Bezoekers van het Vrieselhof in Oelegem (Ranst) kunnen sinds 1 oktober een Zandhovense bakharing smullen in brasserie De Remise. Het streekproduct, dat verdween toen Jef Vertruyen en Viviane Van Laer in 2017 stopten met café Sport in Zandhoven, wordt via het geheim familierecept nu opnieuw tot leven gewekt een dorp verderop.

Kristin Matthyssen

Wielerkampioen Rik Van Steenbergen zaliger was er zot van. Hij kwam destijds speciaal naar café Sport om er een bakharing te eten. Meer nog, Van Steenbergen zorgde er ooit voor dat er een journalist de vis kwam proeven en er een artikel aan wijdde. “De volgende dagen stond er tot buiten een rij aan te schuiven”, herinnert Viviane Van Laer zich, die de bakharing destijds altijd bereidde. “Ook acteur Filip Peeters is fan van de Zandhovense bakharing. Hopelijk komt hij eens naar De Remise.”

Het was Vivianes overgrootmoeder Roos Dillen, die in 1953 stierf en ergens rond 1870 geboren moet zijn, die het recept ontwikkelde. Roos woonde waar nu De Linden is en was getrouwd met de brouwer in Zandhoven.

Jef Vertruyen en Viviane Van Laer namen café Sport destijds over van de ouders van Viviane, Louis en Ilienne. “Zij hebben de Zandhovense bakharing destijds in het café geïntroduceerd. Wij hebben die traditie verder gezet. Toenmalig gouverneur Andries Kinsbergen kwam speciaal met zijn dochter een bakharing eten.”

Rik Van Steenbergen kwam speciaal in Zandhoven bakharing eten. 

Rik Van Steenbergen kwam speciaal in Zandhoven bakharing eten. ©  BELGAIMAGE

Maar sinds vier jaar was de haring, die in een boek met Antwerpse streekgerechten is opgenomen, dus van het toneel verdwenen. Jef is 69 maar kan niet stilzitten. Hij helpt als gepensioneerde flexi-jobber in brasserie De Remise in het Vrieselhof in Oelegem. “Het is tof, want veel klanten die ik nog ken van vroeger, zie ik hier terug. Hoe zit dat met uwen heiring?, kreeg ik te horen. Mijn bazin Mia Van Tendeloo vond het wel een goed idee om dat streekgerecht hier op de kaart te zetten, ook al zitten we in Oelegem.”

Jef en Viviane gaven het geheime recept door aan de twee chefs Hugo en Brigitte van De Remise, voor het geval Jef zelf niet in de keuken te vinden is. “Het belangrijkste kenmerk is dat er geen graten in een bakharing zitten. Een bakharing is iets totaal anders dan een panharing. Bij een panharing zitten de schubben er nog op. De Zandhovense bakharing is licht gerookt en wordt niet in een pan gebakken.”

In wat dan wel? “Tja, dat behoort tot de keukengeheimen”, zegt Jef raadselachtig. “We serveren hem met brood. Een donkere Leffe van ’t vat smaakt er heel goed bij, maar dat is maar een suggestie.”

Viviane en Jef destijds met enkele van de laatste haringeters in café Sport. 

Viviane en Jef destijds met enkele van de laatste haringeters in café Sport. ©  kma

Het nieuws over de comeback verspreidt zich als een lopend vuurtje. “Vorige week bestelde een man het gerechtje. ’t Schijnt dat die Zandhovense bakharing zo lekker is, zei hij. Nadien wou hij zijn complimenten per se overbrengen aan de chef. Bleek het toch wel om een medewerker van een driesterrenrestaurant in Antwerpen te gaan, die daar de mise en place van de visgerechten doet.”

De Zandhovense bakharing is alle dagen te smullen in brasserie Remise in provinciaal groendomein Vrieselhof in Oelegem, behalve op donderdag, want dan is het sluitingsdag. Grote groepen bestellen best via www.remise-vrieselhof.be
Gouverneur Andries Kinsbergen lustte graag Zandhovense bakharing. 

Gouverneur Andries Kinsbergen lustte graag Zandhovense bakharing. ©  BELGAIMAGE

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio