Klooster- en schoolgebouwen Redemptoristen Essen. 

Klooster- en schoolgebouwen Redemptoristen Essen. © RR

Laatste band met Paters Redemptoristen en Essen verdwijnt: verkoop kapel, klooster en school is getekend

Essen -

Stichting Kempens Landschap en vzw Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen Noorderkempen (KOBANK) ondertekenden vandaag de aankoopakte voor het klooster en de schoolgebouwen van de paters Redemptoristen.

Met de verkoop van de gebouwen valt nu definitief het doek voor de paters Redemptoristen in Essen. De verkoop van het klooster en de school is het sluitstuk van de geleidelijke afbouw van de aanwezigheid van de paters. Sinds 2009 zijn achtereenvolgens de landbouwgronden, het Mariaheem en de Rouwmoershoeve verkocht. In 2010 bekwam het schoolbestuur een erfpacht op de schoolgebouwen.

De vleugels van het complex waarin de school is ondergebracht, blijven dan ook hun functie behouden. Voor het klooster en de kapel zoekt Kempens Landschap een nieuwe bestemming. 

“Het park, met paterstuin achter het college en aansluitende boomgaarden en bossen, kochten we al in 2013”, weet covoorzitter Kathleen Helsen van Kempens Landschap. “Op vraag van de gemeente Essen stellen we het park open voor de lokale gemeenschap. In samenspraak knappen we het stelselmatig op. Zo werken we via plattelandssubsidies aan de herinrichting van de oude hoogstamboomgaard.”

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) spreekt over een verrijking van de gemeente: “Het klooster en kapel met herkenbare torenspits zijn voor Essen iconische gebouwen. De toekomst van deze gebouwen hebben we nu behoeden voor aftakeling. Meer nog: we geven het een nieuw leven voor de volgende decennia”.

De school gaat nu ook een nieuwe toekomst tegemoet. “Nu de schoolgebouwen onze eigendom zijn, staan we letterlijk op onze eigen benen”, stelt Kris Peeters, afgevaardigd bestuurder van Katholiek Onderwijs Bisdom Antwerpen. Het schoolbestuur zal het beheer van de gebouwen op zich nemen.” Enkele ruimten van het klooster worden ingenomen door de school die meer ruimte nodig heeft.

Het is nu niet langer aan de paters, maar aan de Kempens Landschap, de gemeente en de vzw KOBA Noorderkempen om dit domein te laten schitteren.

  (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio