© Jeroen Hanselaer

Pas op foar it gat

Stijn Janssen

Vorige zaterdag stonden we in de file op de E313 richting Antwerpen ter hoogte van Massenhoven. De gps gaf aan dat we nog een halfuur te gaan hadden voor we ons einddoel, het Astridplein, zouden bereiken. Daar hadden we om 15u een afspraak met de Filharmonie van Antwerpen die speciaal voor ons het vijfde pianoconcert van Beethoven zou uitvoeren. Als de gps correct was, hadden we bij aankomst nog net een kwartier om onze stoel in de Elisabethzaal te bereiken.

Dat was nipt want naast ons in de wagen zat onze moeder. Ze heeft een leeftijd bereikt waarop ze niet meer met een pantoffel in de hand rond de keukentafel sprintjes trekt wanneer we iets hadden mispeuterd. We hadden haar slakkengang ingecalculeerd toen we ruimschoots op tijd vanuit onze woonplaats waren vertrokken. Maar die vermaledijde file gooide dus roet in het eten.

‘Met de trein waren we er al geweest’, zo spookte het ons door het hoofd toen we een politiewagen op de vluchtstrook zagen voorbijsnellen. Dat klopte als een bus. De vorige concertseizoenen namen we steevast de trein naar de concertzaal die zich op maar amper vijftig meter van het Centraal Station bevindt. Maar vorig jaar stelde zich een onoverbrugbaar probleem, en wel in de vorm van het gat tussen het perron en het trapje van de uitgang van onze trein. Dat gapende gat is te groot geworden voor onze moeder om in een grote, kloeke stap te overwinnen. Mind the gap! Wie de Londense metro neemt, kent die waarschuwing wel. Onze moeder ligt de dag voor het concert wakker van the gap. Omwille van dat gat zagen we ons genoodzaakt de auto te nemen waardoor we zaterdag in de file stonden.

Maar er wordt gewerkt aan een oplossing. We lazen dat in Friesland het wereldrecord ‘fierljeppen’ is verbroken. Dat bracht ons op het idee om vanaf nu ook te oefenen om met een houten paal grachten over te springen. Met onze moeder op onze rug zullen we op die manier thegap moeiteloos kunnen nemen. Dit talent zal nog van pas komen, zeker nu onze vermaledijde vrienden van de buurtspoorwegen treinstellen hebben aangekocht waarbij het gat de afmeting aanneemt van de Grand Canyon. Treinen is nu eenmaal altijd een beetje reizen. Maar ‘Pas op foar it gat’, zouden onze Friezen zeggen.

MEER OVER Kempens Bekeken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio