© Bert De Deken

Kempenaar (18) kan 4.000 cijfers van pi onthouden: “Goede training voor het geheugen”

Wechelderzande -

Maxime Le Grelle uit Wechelderzande (Lille) is amper 18 jaar en hij kan het cijfer pi al opzeggen tot vierduizend cijfers na de komma. Zes jaar geleden is de pientere student begonnen met het vanbuiten leren van zo veel mogelijk cijfers. “Ik wil zo snel mogelijk het Belgisch record op mijn naam laten zetten”, vertelt Maxime Le Grelle.

Bart Van den Langenbergh

Velen kunnen nog maar net de code van hun eigen bankkaart onthouden, laat staan hun eigen gsm-nummer. Wat Maxime Le Grelle uit Wechelderzande presteert, is bijzonder straf. Het wiskundig getal pi (beginnend met 3,14) heeft voor de student biomedische wetenschappen geen geheimen meer, althans niet wat de eerste vierduizend cijfers na de komma betreft.

De tiener kan zonder verpinken de vierduizend cijfers achter elkaar afratelen zonder hulpmiddelen. Voor onze fotograaf gaf Maxime hiervan al een korte demonstratie en hij was ook al te horen op Radio 2. In zijn slaapkamer heeft de jongeman een hele muur behangen met zeventigduizend cijfers van het getal pi.

Maxime Le Grelle toont een muur in zijn slaapkamer met daarop 70.000 cijfers van het getal pi.

Maxime Le Grelle toont een muur in zijn slaapkamer met daarop 70.000 cijfers van het getal pi. © BERT DE DEKEN

Schoolvakanties

Natuurlijk komen die getallen niet automatisch in zijn geheugen terecht. “Ongeveer zes jaar geleden, toen ik net in de middelbare school zat, ben ik begonnen met tien cijfers van pi vanbuiten te leren. Zo ben ik stilaan verder gegaan”, legt Maxime Le Grelle uit. “In het begin werkte ik met blokken van twee cijfers, maar ik ben al snel overgeschakeld naar blokken van tien cijfers. Op die manier heb je snel een overzicht van alle cijfers.”

Maxime steekt alleen tijd in zijn hobby tijdens de schoolvakanties. “In de zomervakantie na het vierde middelbaar zat ik al aan drieduizend cijfers na de komma. De twee daaropvolgende zomervakanties ben ik er niet veel meer mee bezig geweest. Pas de voorbije zomer heb ik het weer helemaal opgepikt. Ik heb drie weken nodig gehad om alles te herhalen en dan ben ik nieuwe cijfers beginnen aan te leren, tot vierduizend cijfers na de komma. Op 22 september heb ik voor de eerste keer vierduizend cijfers kunnen opzeggen. Intussen heb ik het al twintig keer kunnen doen.”

Geheugentraining

Maxime Le Grelle doet er ongeveer een kwartier over om alle cijfers af te haspelen. Zijn eigen moeder controleert telkens of hij het wel goed doet en hij heeft zichzelf ook al gefilmd. “Met dit filmpje heb ik het bewijs dat ik het ook echt kan. Ik zeg de cijfers eigenlijk heel snel op. Het is meer ratelen en soms is het misschien wat onduidelijk, maar dat is nu eenmaal mijn tempo”, vertelt de student. “Eigenlijk dient het tot niets en is het een wat merkwaardige hobby. Ik denk wel dat het een goede geheugentraining is. Het is natuurlijk ook leuk om de monden van de mensen te zien openvallen.”

De Kempenaar wil zijn indrukwekkende prestatie ook officieel laten vastleggen. Op de Pi World Ranking List prijkt Suresh Kuma Sharma uit India sinds oktober 2015 helemaal bovenaan met 70.030 cijfers achter komma, een uitmuntende inspanning van 17 uur en 14 minuten. Maxime Le Grelle wil de lat niet zo hoog leggen. “Op dezelfde lijst realiseerde de beste Belg in 2020 1.500 cijfers na de komma. Eerder was er al wel een meisje dat ook tot vierduizend cijfers ging, maar dat was niet officieel gemaakt. Ik wil daarom zo snel mogelijk proberen om het Belgisch record te laten vaststellen”, legt Maxime uit. “Veel mensen denken dat ik een krak ben in wiskunde omdat ik veel getallen van pi ken, maar wiskunde heeft toch vooral te maken met begrijpen en niet met vanbuiten leren.”

Het getal pi of π is een wiskundige constante die de verhouding weergeeft tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het getal begint met 3,14 en het aantal cijfers achter de komma is oneindig.

Maxime wil zijn kennis van het getal pi laten vaststellen als een Belgisch record.

Maxime wil zijn kennis van het getal pi laten vaststellen als een Belgisch record. © BERT DE DEKEN

 

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio