Afgelopen weekend werd het lokaal met de nodige muzikale begeleiding in gebruik genomen. 

Afgelopen weekend werd het lokaal met de nodige muzikale begeleiding in gebruik genomen. © Gemeente Berlaar

Fanfare Berlaar-Heikant is blij met nieuw lokaal: “Muziek klinkt nu veel mooier”

Berlaar-Heikant -

Bij fanfare Willen is Kunnen in Berlaar-Heikant hebben ze het nieuwe fanfarelokaal officieel in gebruik genomen. De muzikanten zijn blij met de nieuwe stek en de muziek blijkt zelfs nog mooier te klinken.

Bert Provoost

De oude zaal was versleten, waardoor de fanfare besliste om te investeren in de toekomst, met de hulp van de gemeente. “De gemeente heeft 100.000 euro subsidie gegeven voor de nieuwbouw, de fanfare is belangrijk voor het culturele leven in het dorp”, aldus burgemeester Walter Horemans (CD&V).

De afbraak van de oude gebouwen gebeurde in oktober 2019. “In januari 2020 zijn ze dan begonnen aan de nieuwbouw en het was de bedoeling dat het gebouw al in het najaar klaar zou zijn. Maar door de pandemie zijn de werkzaamheden uitgelopen. Uiteindelijk was het gebouw in april klaar, maar toen mochten we nog niet repeteren. In juni, toen dat wél mocht, hebben we het in gebruik genomen”, zegt voorzitter Ludo Winckelmans.

Bij de officiële opening van afgelopen weekend kon de fanfare dus al evalueren. “We zijn echt heel content”, zegt Ludo. “Het verschil met vroeger is heel groot. We hebben nu een mooie grote zaal met toog, keuken en berging en een apart leslokaaltje. De muziek klinkt nu zelfs veel mooier omdat de akoestiek beter is. Het plafond is hoger en er hangen panelen voor een optimale klank. Voor een fanfare is dat toch niet onbelangrijk”, klinkt het.

Geen fuiven

De zaal zal ook door anderen gebruikt worden. Zo zal de Heikantse Toneelvereniging er repeteren en kan de zaal ook gehuurd worden voor bijvoorbeeld communiefeestjes. “Zo kan het hele dorp mee profiteren van de zaal en kunnen wij ook een deel van de investering terugverdienen. Er zijn ongeveer tachtig zitplaatsen. Fuiven en dergelijke zullen hier niet kunnen”, klinkt het.

Fanfare Willen is Kunnen heeft 32 vaste muzikanten, plus een jeugdwerking. “Dankzij dit gebouw ziet onze toekomst er goed uit. De volgende generaties zijn zeker dat ze altijd een stek zullen hebben in Berlaar-Heikant”, besluit de tevreden voorzitter. (bepr)MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio