De nieuwe parking Keerdok is volop in aanbouw. Een shoppingboot moet ze verbinden met het centrum. 

De nieuwe parking Keerdok is volop in aanbouw. Een shoppingboot moet ze verbinden met het centrum. © Dirk Vertommen

Shoppen in Mechelen kan vanaf 2022 mogelijk per boot

Mechelen -

Als volgend jaar de nieuwe parking Keerdok opent, willen de stad Mechelen en de middenstand die op een aantrekkelijke manier verbinden met de binnenstad. Daarvoor bekijken ze momenteel of ze een shoppingboot over de Dijle kunnen inzetten. “Zo’n bootshuttle zou een fantastische meerwaarde zijn”, zegt Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken. Voor Black Friday komt er sowieso al een tweede shopping shuttle bij.

Sven Van Haezendonck

De gratis shopping shuttles rijden ondertussen al enkele jaren in de Dijlestad. Op zaterdagen en koopzondagen zorgen ze voor een vlotte verbinding tussen randparking Nekker en de Grote Markt. In de periode voor corona ontvouwde de middenstand ook het plan voor een tweede shuttle tussen Mechelen-Zuid en de Korenmarkt. “Hij heeft maar enkele keren gereden, want korte tijd later brak de pandemie uit”, vertelt Milis.

Door de sluiting van de handels- en horecazaken herleidde Mechelen de inzet van haar shopping shuttle tot een minimum. Ondertussen rijden er opnieuw meer minibusjes en binnenkort nog meer. De gesprekken over de locatie voor een opstapplaats in Mechelen-Zuid lopen.

“Uiterlijk tegen Black Friday op 26 november starten we een tweede route op. Dat evenement is samen met het aansteken van de kerstverlichting een belangrijk weekend voor onze middenstand en de horeca. Het is meteen ook de start van de eindejaarsperiode”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Economie.

De shopping shuttle brengt bezoekers al enkele jaren rechtstreeks naar de Grote Markt. 

De shopping shuttle brengt bezoekers al enkele jaren rechtstreeks naar de Grote Markt. © Sven Van Haezendonck 

Milis, die zelf een zaak heeft in de Hoogstraat, kijkt er naar uit. “Zo’n shuttle is interessant voor de bereikbaarheid van de Hoogstraat en de Korenmarkt, maar ook voor de Guldenstraat en de IJzerenleen. Zeker als de Onze-Lieve-Vrouwestraat autoluw wordt”, legt Geert Milis uit. Handelsvereniging Mechelen MeeMaken heeft samen met de stad overigens nog grootsere plannen: de lancering van een bootshuttle.

Bereikbaarheid

Mechelen speelt met het plan om bootjes in te zetten als shopping shuttle. Die moeten de nieuwe parking Keerdok aan McDonald’s over het water verbinden met de binnenstad. “De tocht over de Binnendijle zou een mooie route zijn waarbij beleving mee centraal staat. Op een paar minuten tijd brengen bootjes je langs een prachtig stukje Mechelen dan naar het hart van de stad”, vertelt schepen Geypen.

De nieuwe parking met meer dan vijfhonderd plaatsen ligt tussen het jaagpad langs de Dijle en de N16. 

De nieuwe parking met meer dan vijfhonderd plaatsen ligt tussen het jaagpad langs de Dijle en de N16. © Dirk Vertommen

Samen met de handelaars bekijkt de stad momenteel of er verschillende haltes nodig zijn, en of de inzet van meerdere boten nodig is. “Het succes van zo’n route staat of valt natuurlijk ook met de reistijd. Aan de Haverwerf zou er sowieso al een halte komen”, zegt Greet Geypen. Mechelen MeeMaken zou het bootje graag tot aan de Fonteinbrug zien varen. “Dan zit je meteen op de Bruul, wat een fantastische meerwaarde zou zijn”, vertelt Geert Milis.

De bereikbaarheid van het historisch centrum is voor de handelaars een belangrijk uitgangspunt. “We zien het nieuwe winkelpark Malinas niet als concurrentie, maar het is wel goed bereikbaar. Daarom is het belangrijk dat we ook voor een goede bereikbaarheid naar het centrum zorgen. Zo’n bootshuttle zou alleszins een spectaculaire manier zijn om shoppers en bezoekers te vervoeren”, zegt Milis.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio