De fietsers krijgen alle ruimte in de Amadeus Stockmanslei. 

De fietsers krijgen alle ruimte in de Amadeus Stockmanslei. © RR

Amadeus Stockmanslei wordt fietsstraat tijdens proefproject

Mortsel -

Na het proefproject in Hove op de fietsostrade Antwerpen-Mechelen wordt ook in Mortsel een testzone voor meer veiligheid ingericht. De Amadeus Stockmanslei zal vanaf begin november voor zes maanden een fietsstraat worden.

Filip Spoelders

Met deze ingreep willen de Stad Mortsel en de Provincie Antwerpen een knelpunt op de fietsostrade wegwerken. “We kunnen de meer dan vijfduizend fietsers die dagelijks door de Amadeus Stockmanslei rijden eindelijk de ruimte die ze verdienen. De huidige fietsostrade is hier veel te smal voor de hoeveelheid fietsers. Dat leidt dagelijks tot heel wat onaangename en onveilige situaties”, zegt Mortsels mobiliteitsschepen Steve D’Hulster (Vooruit-I Love Mortsel).

Omgekeerde rijrichting

De fietsers in de richting van Antwerpen mogen de volledige breedte van de rijweg gebruiken, de fietsers in de richting van Mechelen krijgen het huidige fietspad. Om de fietsers niet in conflict te laten komen met de wagens en de bussen van De Lijn wordt de rijrichting van de Amadeus Stockmanslei omgedraaid. Hierdoor zullen de lijnbussen omrijden langs de Ter Varenstraat en de Osylei.

Ook de verschillende kruispunten met de straat worden overzichtelijker gemaakt voor de fietsers. Vooral de aanduidingen in rode kleur zullen de fietsers leiden en de automobilisten attent maken op de aanwezigheid van de fietsostrade. Het gaat onder andere om het kruispunt met de Deurnestraat en de oversteek aan de Dieseghemlei.

Rode markeringen voor meer duidelijkheid op het kruispunt met de Deurnestraat.

Rode markeringen voor meer duidelijkheid op het kruispunt met de Deurnestraat. © RR

De volgende weken zal de infrastructuur voor het proefproject van zes maanden worden aangebracht. Tijdens deze periode gaan de stad en de provincie de effecten op de fietsostrade en wijk in kaart brengen. Met de verzamelde informatie zijn bijsturingen richting een definitieve inrichting nog mogelijk.