Artiest Kathy Vervoort liet zich inspireren door het werk ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ van Floris Jespers. 

Artiest Kathy Vervoort liet zich inspireren door het werk ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ van Floris Jespers. © Joris Herregods

Veiling Het Kunstuur levert ruim 5.000 euro op voor Sjarabang: “We zijn superblij”

Mechelen -

Een veiling van kunstwerken die de gasten van vzw Sjarabang maakten voor Het Kunstuur in Mechelen is een onverhoopt succes geworden. Meer dan vijfduizend euro leverde ze op, een welgekomen bedrag voor de vereniging. “De steun en erkenning van de mensen doet deugd”, zegt Mart De Wever van Sjarabang.

Sven Van Haezendonck

Het Kunstuur dat bezoekers in een uurtje op een ontspannende manier laat genieten van Vlaamse topkunst is ondertussen een vaste waarde in de Dijlestad. Nu zondag openen de broers Joost en Hans Bourlon al hun derde tentoonstelling. Maandagmiddag liep de veiling af van de kunstwerken die de artiesten van Sjarabang maakten van de schilderijen die te bewonderen waren tijdens de tweede editie van Het Kunstuur.

“De gasten gebruikten de tentoongestelde werken als inspiratiebron en daar kwamen 25 heel mooie werken uit voort. 119 mensen hebben een bod uitgebracht en de veiling leverde 5.335 euro op voor Sjarabang. Dat is 40% meer dan vorige keer. Ik denk dat de mensen ondertussen weten dat er achter de veiling een mooi verhaal zit”, vertelt Joost Bourlon.

Sjarabang is een Mechels creatief atelier dat kunst- en cultuurparticipatie bij mensen met een beperking wil bevorderen.“De gasten waren erop gebrand om te weten hoeveel hun werk opleverde. Op zo’n bedrag hadden we nooit durven hopen. Net zoals wij zullen ze superblij zijn. De steun en erkenning van de mensen doet deugd”, vertelt Mart De Wever.

Een medewerker van Sjarabang schilderde Het Hanengevecht met Mechelse prominenten. Het werk leverde achthonderd euro op. 

Een medewerker van Sjarabang schilderde Het Hanengevecht met Mechelse prominenten. Het werk leverde achthonderd euro op. © Het Kunstuur

De centen komen van pas. “Het is leuk om na de afgelopen coronaperiode nog eens een mooi bedrag op de rekening te zien verschijnen. Zeker nu wij binnenkort opnieuw Kunstproeven organiseren, ons kunstenfestival voor mensen met en zonder beperking”, zegt Mart. Dat festival vindt van maandag 25 tot en met donderdag 28 oktober plaats in het Cultuurcentrum, in de Academie en in het Conservatorium.

“Er zijn nog altijd minder inschrijvingen dan anders. Mede dankzij de centen van Het Kunstuur kunnen wij veel mensen toch een leuke dag bezorgen. We zijn heel tevreden over de samenwerking”, vertelt Mart. Die samenwerking wordt sowieso voortgezet. Ook voor de derde editie is Sjarabang welkom. “De gasten staan al te popelen om te komen kijken. Ze beginnen zelfs al te schilderen op basis van de brochures die ik bezorgde”, zegt Joost Bourlon.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio