Nu ook elektrische bakfietsen om te delen: 155 exemplaren beschikbaar via app

Antwerpen -

Antwerpen heeft er een nieuwe vorm van deelmobiliteit bij. Na onder meer auto’s, fietsen, steps en brommers kunnen inwoners van de stad vanaf 2022 ook elektrische bakfietsen delen als duurzaam alternatief voor het vervoer van kinderen, inkopen of kleine vrachtjes.

Rebecca Van Remoortere

Er zijn twee nieuwe spelers in aantocht die deelbakfietsen gaan verdelen in Antwerpen. De bedrijven Unimobility en Cargoroo willen in het voorjaar van 2022 starten met de uitrol van in totaal 155 elektrische bakfietsen.

4,2 euro per uurDe twee bedrijven werken elk op een iets andere manier en er hangen ook andere prijzen aan vast. Cargoroo werkt met vaste standplaatsen. De 125 elektrische bakfietsen van dat bedrijf moeten worden teruggebracht naar de plaats van ontlening. Een bakfiets lenen van Cargoroo kost 7 cent per minuut, wat neerkomt op 4,20 euro per uur. Cargoroo is al actief met deelbakfietsen in onder andere Leuven, Mechelen, Utrecht en Amsterdam.

9 euro per uurUnimobility werkt samen met de lokale en voor de Antwerpenaar al bekende service van Cloudbike. Zij verdelen om te beginnen dertig elektrische bakfietsen. Unimobility zal net als bij de deelfietsen van Cloudbike gebruikmaken van virtuele dropzones, waarbij gebruikers de fiets kunnen achterlaten op specifieke locaties in de stad. De prijs is 10 cent per minuut met een startkost van 3 euro. Het eerste uur kost een gebruiker dus 9 euro, elk aansluitend uur kost 6 euro.

 

Voor de twee systemen samen komen er in de binnenstad minimum vijftig dropzones specifiek voor bakfietsen. “Dankzij dit nieuwe aanbod in onze stad, zetten we weer een stap verder in onze deelmobiliteit en de realisatie van de modal shift die we hebben afgesproken in het Toekomstverbond,” aldus schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Om de elektrische bakfietsen te ontlenen moeten gebruikers vooraf registreren via een app. Zo kunnen ze opzoeken waar er fietsen beschikbaar zijn om deze vervolgens te reserveren en te ontgrendelen.

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen