Het binnengebied van de Onze Lieve Vrouwestraat, de Rector De Ramstraat en de Driehoekstraat. 

Het binnengebied van de Onze Lieve Vrouwestraat, de Rector De Ramstraat en de Driehoekstraat. ©  rr

Vlaams Belang brengt bomenkap in verband met verkavelingsplannen

Zandhoven -

Vlaams Belang Zandhoven verspreidde afgelopen weekend een brief bij alle omwonenden van het binnengebied Rector De Ramstraat-Onze-Lieve-Vrouwestraat-Driehoekstraat. Hierin wordt de recente kap van tientallen bomen in verband gebracht met een mogelijke verkaveling van het binnengebied. “Aan de kapvergunning van die bomen is niet illegaals”, reageert bevoegd schepen Steven Van Staeyen (CD&V). “Wat die mogelijke ontwikkeling betreft: hier zijn nog geen gesprekken over geweest tussen gemeente en betrokkenen.”

Kristin Matthyssen

Op de jongste gemeenteraad vroeg raadslid Paul Stulens (Vlaams Belang) uitleg over enkele afgeleverde kapvergunningen van bomen in het binnengebied Rector De Ramstraat-O.L.Vrouwstraat-Driehoekstraat. De bomen zouden er een gevaar voor de omgeving hebben gevormd en instabiel zijn geweest, wat betwist wordt door Stulens. “Ze stonden er zonder naburige constructies, op een plaats zonder veiligheidsrisico’s. Bovendien werden er meer gekapt dan in de vergunning aangevraagd en moeten de eigenaars minder bomen compenseren dan dat er gekapt zijn.”

Volgens Stulens kaderen deze “illegale kappingen” al in het voorbereidend werk voor een op til staande verkaveling. “Een 10-tal eigenaars werd gevraagd om een groot deel van hun achtertuin te verkopen, zodat men in dit binnengebied een oppervlakte van naar schatting minstens 14.000 vierkante meter zou verwerven om te verkavelen, met als naam Schalieveld. Aan de betreffende eigenaars werd 110 euro per vierkante meter geboden, terwijl de bouwgrond in Zandhoven meer dan het driedubbele waard is. Wij hopen dat de eigenaars zich niet laten chanteren of overhalen om te verkopen, want het vele groen in dit binnengebied zou dan verdwijnen, met bijkomende verkeersdrukte in de Rector De Ramstraat. Wij vragen al jarenlang dat er werk wordt gemaakt van een bouwcode, maar het blijft hier een ‘ons-kent-ons’-mentaliteit”, aldus Stulens.

Bevoegd schepen Steven Van Staeyen (CD&V) deed na de interpellatie van Stulens tijdens de jongste gemeenteraad navraag bij de milieudienst die de kapvergunningen aflevert. “Hieruit blijkt dat er niks verkeerd was aan die afgeleverde kapvergunningen. Er zit geen enkele fout in. Ik heb dat ook duidelijk gesteld aan Paul Stulens.”

Van Staeyen is intussen op de hoogte van het pamflet dat Vlaams Belang verspreidde. “Er zijn inderdaad aftastende gesprekken bezig daar met eigenaars of er ontwikkelingen mogelijk zijn, maar de gemeente is hier nog niet bij betrokken geweest. Er is nog niets concreet en er is nog geen enkele aanvraag binnen gekomen.”

Het verkavelen van binnengebieden is niet zo ongewoon. Enkele jaren geleden werden de achtertuinen van het binnengebied tussen de Rozenlaan en de Molenheide in Pulderbos verkaveld. Dit gebied sloot wel direct aan op de dorpskern, terwijl het gebied tussen de Driehoekstraat-Rector De Ramstraat-Onze-Lieve-Vrouwestraat tussen de dorpskernen van Zandhoven en Pulderbos in ligt.

De verkaveling in woonuitbreidingsgebied met 43 woningen en acht duowoningen tussen de Fatimalaan en de Fonteinstraat in Pulle, waar de gemeente deze zomer een vergunning voor afleverde, werd intussen terug ingetrokken door ontwikkelaar Ipon zelf. Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid heeft de beslissing van de gemeente Zandhoven blijkbaar nog overruled en beroep aangetekend. ”Binnenkort komen wij met een aangepaste aanvraag”, zegt Didier Harcq van Ipon, “rekeninghoudend met de opmerkingen van het departement Omgeving. Maar wij willen nog niet concreet over die aanpassingen communiceren, omdat er nog geen gesprekken met de gemeente zijn geweest en wij de inhoud eerst confidentieel willen behandelen.”

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio