De bosgroep Antwerpse Gordel. 

De bosgroep Antwerpse Gordel. ©  rr

Bosgroepen Antwerpen Zuid en Noord smelten samen tot Bosgroep Antwerpse Gordel

Ranst, regio -

Leden van de voormalige Bosgroepen Antwerpen Zuid en Noord verzamelden zondag in GC Den Boomgaard in Ranst. Meer dan 125 boseigenaars en -liefhebbers vierden er samen de fusie van de twee Bosgroepen tot één gemeenschappelijke Bosgroep Antwerpse Gordel vzw. Samen goed voor bijna 12.000 hectare kleine en grote privé-bossen in de Antwerpse groene rand.

Kristin Matthyssen

vzw Bosgroep Antwerpen Noord en Zuid zagen in 2005 en 2006 het levenslicht. Ondersteund door de provincie Antwerpen en Vlaanderen, bieden Bosgroepen een uitgebreide dienstverlening aan boseigenaars in voor duurzaam bosbeheer, in samenwerking met verschillende lokale partners op het terrein. Zo worden eigenaars administratief ondersteund bij het verwerven van kapvergunningen, de opmaak van beheerplannen en aanplantacties.

De nieuwe gefuseerde Bosgroep draagt de naam Antwerpse Gordel vzw. Co-voorzitters zijn Martine Van Goethem en Frederic van Haaren. “In deze nieuwe naam is het gevarieerde en uitgestrekt nieuw werkingsgebied vervat, met een verwijzing naar de Fortengordel en de Antitankgracht die beide Bosgroepen verbindt. Maar zeker ook naar ‘gordel’ als verbinden, werk maken van verbindingen tussen kleinere individuele bospercelen en inzetten op de corridorfunctie”, zeggen Van Goethem en Van Haaren.

Bosgroep Antwerpen Noord hier in het verleden bij een plantactie. 

Bosgroep Antwerpen Noord hier in het verleden bij een plantactie. ©  JAA

Bosgroep Antwerpse Gordel telt in totaal nu zo’n 1.066 leden-boseigenaars en meer dan 500 bosliefhebbers. Met een personeelsteam van acht, en met talrijke vrijwilligers en bestuurders, zet ze verder in op de 11.855 hectare bos in huidig beheer om te werken aan beter bos samen met de boseigenaars. Daarnaast krijgt ook nieuw bos aandacht en werden alleen al in 2020 21.185 nieuwe boompjes geplant.

In het plantseizoen 21-22 staan via plantacties met verschillende gemeenten zo’n 17.7 hectare nieuw bos op het programma.

Meer info op www.bosgroep.be