Van deze pakjesautomaten komen er bij in drie deelgemeenten van Mechelen. 

Van deze pakjesautomaten komen er bij in drie deelgemeenten van Mechelen. ©  Joren De Weerdt

Netwerk van pakjesautomaten breidt uit naar Mechelse dorpen

Mechelen -

In de Mechelse dorpen Heffen, Leest en Walem komen er kleine pakjesautomaten. De stad breidt daarmee haar bestaand netwerk uit. Om dat op punt te houden en voort uit te bouwen, gaat ze een samenwerking aan met bpost.

Sven Van Haezendonck

In Mechelen staan vandaag drie grote pakjesautomaten en 63 kleine op in totaal 47 locaties. Ze kwamen er door het proefproject Ecozone van bpost en het Europees project Surflogh. Het uitgangspunt is ervoor te zorgen dat voor de levering van pakjes minder verplaatsingen nodig zijn en dat dus minder CO2 wordt uitgestoten.

De pakjesautomaten staan op wandelafstand en zijn de klok rond toegankelijk. Na het proefproject ging de stad op zoek naar een partner om het bestaande netwerk de komende tien jaar te garanderen. Die opdracht heeft het schepencollege maandag gegund aan bpost. “Het bedrijf kwam na een aanbesteding als beste uit de bus”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

“Slimme oplossing”

De keuze voor een netwerk van pakjesautomaten past voor de stad in haar missie om Mechelen leefbaarder, duurzamer en innovatiever te maken. “We streven naar de realisatie van een efficiënte stedelijke logistiek voor particulieren en handelaars. Op Vlaams niveau worden we aanzien als een voorloper in duurzame stadsdistributie”, vertelt Vandersmissen.

Dat bpost met zijn elektrische vloot in de Dijlestad een uitstootloze belevering garandeert, maakt het voor schepen Marina De Bie (Vld-Groen-m+) helemaal af. “Een hogere gebruiksvriendelijkheid en meer efficiëntie, maar toch minder voertuigen en minder uitstoot, dat is bij uitstek een slimme oplossing”, zegt de schepen van Duurzaamheid en Slimme stad. Zowel in Heffen als in Leest komen eerstdaags pakjesautomaten bij op het dorpsplein. In Walem wordt de precieze locatie nog voort onderzocht.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio