Inneke Goyvaerts kwam op het idee om rouwjuwelen te maken toen haar grootvader stervende was. 

Inneke Goyvaerts kwam op het idee om rouwjuwelen te maken toen haar grootvader stervende was. © rr

Simple comme Bonjour lanceert collectie rouwjuwelen

Mechelen -

Met Près de toi lanceert het Mechelse ambachtelijk sieradenlabel Simple comme Bonjour een unieke rouwjuwelencollectie. Het bedrijf van meester goudsmid Inneke Goyvaerts (37) en haar man Maarten Tordoir (36) maakt fijne en elegante juwelen met asverwerking en vingerafdrukken om je geliefde een leven lang dichtbij te dragen.

Ward Bosmans

Het idee voor de rouwjuwelencollectie groeide toen de grootvader van Inneke stervende was. “Hij was zijn leven lang meubelmaker geweest. Daarom was hij heel trots dat ik iets met mijn

Een ring met een vingerafdruk

Een ring met een vingerafdruk

handen deed. Ik wilde iets van hem vereeuwigen. Niet iets om op de kast te plaatsen of op te hangen, maar om elke dag subtiel dicht bij mij te dragen. Iets waar ik hem kon voelen. Als troost, als steun, als hoop en als mooie herinnering. Zijn verweerde handen spraken natuurlijk boekdelen. Kleine littekens, eelt,... Zo ontstond het idee om zijn vingerafdruk te verwerken in een juweel. Op basis van de verloren-was-techniek ontwikkelde ik zelf een procedé. Het resultaat was verbluffend. Elk littekentje kon je in het juweel voelen. Ik maakte zo’n juweel voor heel de familie.”

Veel mensen vonden dit zo waardevol dat Inneke niet veel later startte met de creatie van rouwjuwelen voor klanten. In het gamma zitten ook juwelen waarin as van een overledene verwerkt is. “Iedereen kent wel de kokertjes met assen, maar die zijn heel opvallend. Daarom bedacht ik een subtiel bolletje. Er is veel vraag naar. Ik wil de mensen zelf laten kiezen wat ze willen: een gravure in eigen handschrift, asverwerking of een keuze tussen types goud, texturen en verschillende stenen. Ik wil geen honderd keer hetzelfde juweel maken.” Naast de collectie kun je ook een eigen ontwerp in het atelier laten maken.

 

Steun en troost

Simple comme Bonjour is voor Inneke geen doorsnee job. Ze ziet het als een eer om deel te mogen uitmaken van iemands verhaal en te mogen mee wandelen door hun leven. “Mensen laten hun geliefden letterlijk achter in mijn atelier, vertrouwen hen me toe. De persoonlijke verhalen die ik te horen krijg, zijn vaak hartverscheurend. Het moment dat ik iemand mag begroeten, zie je het verdriet in hun ogen. De aanleiding van een rouwjuweel is altijd verdriet, onmacht en gemis, maar tijdens het gesprek kom ik te weten hoe bijzonder iemand was. Het verdriet wordt besproken en het is mooi hoe mensen oplichten door over hun geliefde te praten”, legt Inneke uit. “Met onze juwelen hopen we steun en troost te kunnen bieden in donkere tijden.”

Een discreet bolletje met assen

Een discreet bolletje met assen © rr

De juwelen gaan een leven lang mee en kunnen zelfs generaties later nog doorgegeven kan worden. De rouwjuwelen worden uit 14 karaat goud gesmeed. De (edel)stenen die verwerkt worden, zijn briljant, diamant, smaragd, robijn en saffier. Het gaat steeds om natuurlijke, niet bijgekleurde stenen. Assen en vingerafdrukken worden subtiel verwerkt.

Ondertussen creëert Inneke al bijna twintig jaar unieke juwelen met een verhaal. Haar echtgenoot Maarten Tordoir buigt zich over de zakelijke kant. Inneke is als meester-goudsmid het creatieve brein. Zij komt uit een warm nest van zelfstandigen en begon al als kind met het creëren van juwelen. Wat begon als een kleine uitspatting om Innekes studies als goudsmid te financieren, groeide uit tot een succesvolle ambachtszaak.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio