©  EPA-EFE

Moet Campenaerts vrezen voor werelduurrecord? Ganna “denkt na” over poging na straffe test

De kans bestaat dat Victor Campenaerts volgende zomer zijn werelduurrecord kwijt is. Wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna overweegt namelijk een recordpoging.

Vincent Van Genechten

De Italiaan van INEOS Grenadiers veroverde vorige maand voor de tweede keer op rij de regenboogtrui tegen de klok, door nipt sneller te zijn dan Wout van Aert. Ganna is ook een begenadigd baanwielrenner. Zo pakte hij afgelopen zomer nog olympisch goud op de ploegenachtervolging (in een wereldrecord nota bene) en hij is de regerende wereldkampioen op de individuele achtervolging.

Als er iemand het werelduurrecord van Campenaerts kan verbeteren, dan is het de 25-jarige Ganna wel. Onze landgenoot reed twee jaar geleden 55,089 kilometer in één uur tijd op de Aguascalientes Bicentenary Velodrome in Mexico. Sindsdien werden er vier pogingen ondernomen om die afstand scherper te stellen, maar zonder succes.

 

 ©  BELGA

Nu zit ook Ganna met een poging in zijn hoofd. De Italiaan deed eerder dit jaar een test van 30 minuten, waarbij hij een gemiddelde haalde van 57,5 kilometer per uur.

“Ik ga er in januari eens over nadenken”, vertelde hij op het Trento Festival of Sport aan La Gazzetta dello Sport. “Misschien ga ik er volgende zomer voor. Ik heb eens een test gedaan in Montichiari (nabij Brescia, red.) na een hoogtestage na de Giro, maar dat was slechts 30 minuten. Het was heel vermoeiend. Ik begrijp dat alles heel goed gepland moet worden want dit is iets dat een ongelooflijke inspanning vraagt. We zullen wel zien wat de toekomst brengt, we gaan erover spreken. Hopelijk kan ik op een dag een goeie fles rosé kraken om het te vieren.”

Belangrijk detail: de baan waar Campenaerts zijn record vestigde, ligt op 1.887 meter hoogte. Die waar Ganna zijn test deed op amper 108 meter boven de zeespiegel.