Goudsmid Annick Igo toont een van haar sleutelhangers van de Sint-Romboutstoren. ©  Joris Herregods

Annick maakt juwelen van Sint-Romboutstoren: “Lekker mijn ding doen”

Mechelen, Leest -

Al eeuwen weet de Sint-Romboutstoren in Mechelen kunstenaars te inspireren. Dat is ook zo bij Annick Igo (53) uit Leest (Mechelen). Zij maakt juwelen en sleutelhangers van de Mechelse trots bij uitstek. De vijftiger volgde een opleiding goudsmid nadat ze twee keer de pech had haar job te verliezen. “Ik wilde gewoon eens lekker mijn ding doen”, zegt ze.

Sven Van Haezendonck

“Ik ben graag creatief bezig. Op een gegeven moment ben ik fantasiejuwelen beginnen te maken. Daaruit is mijn interesse in juwelen uit edelmetalen ontstaan”, vertelt Annick. Twee keer op rij verloor ze haar job. “Een eerste keer tijdens de bankencrisis in 2009 en in 2016 nog eens bij een collectieve sluiting. Ik was het beu om telkens het slachtoffer te zijn van een reorganisatie.”

Annick gooide het roer helemaal om en ze besliste om haar eigen weg te gaan. Ze begon als freelancer te werken in de logistieke sector én ze volgde een opleiding tot goudsmid. “Ik wilde gewoon eens lekker mijn ding doen”, zegt ze. Daarna volgde ze tal van cursussen om nog meer ervaring op te doen in het ambacht. Tot in Nederland toe. “Ook om juwelen te kunnen herstellen.”

De Sint-Romboutstoren komt op verschillende van haar juwelen terug. ©  Joris Herregods

Met haar bedrijfje Designed4You verkoopt Annick sieraden en juwelen die ze op maat maakt. Enkele van haar meest opvallende stukken hebben de Sint-Romboutstoren en de maan als beeltenis. “Voor mijn opleiding als goudsmid moest ik als eindwerk een juweel maken. Ik wilde iets origineel en uniek maken. Zo ben ik bij de Sint-Romboutstoren uitgekomen”, vertelt Annick.

“Nooit twee keer hetzelfde”

Op aanvraag maakte de goudsmid al heel wat juwelen met de toren als thema. “Maar ik maak nooit twee keer hetzelfde, het zijn altijd afgeleiden. Anders wordt het reproductie en ik lever graag iets af dat uniek is”, legt Annick uit. Haar assortiment is onuitputtelijk. Van de Sint-Romboutstoren vervaardigt ze ook broches en sleutelhangers. “Ik had het idee om van onze toren een jeton te maken die je in een winkelkar kunt stoppen. Hij is gegoten uit brons en je kunt hem gebruiken als sleutelhanger. Van dat juweel is er eveneens een versie in zilver.”

“Ik had ook het idee om van onze toren een jeton te maken die je in een winkelkar kan stoppen”, zegt Annick. ©  Joris Herregods

Voor het gieten van haar juwelen werkt Annick Igo samen met een specialist in de Antwerpse Diamantwijk. “Ik lever mijn ontwerp in was af en hij giet het af. Het ruwe stuk dat ik terugkrijg, wordt door mij nog bewerkt om het mooi te maken”, zegt ze. Ondertussen rijpen er alweer nieuwe ideeën voor juwelen. “Ik denk aan een pin voor heren, voor op de revers van hun kostuum. Ideeën zijn er genoeg, maar soms ontbreekt de tijd. Ik werk ook nog.”

Als het financieel haalbaar was, zou Annick voltijds bezig zijn met juwelen maken. “Iets mooi en bijzonder ontwerpen waar je andere mensen blij mee maakt, geeft me veel voldoening”, vertelt Annick. Haar missie is juwelen aan te bieden voor ieders budget. “De sleutelhanger van de Sint-Romboutstoren uit brons heb je voor 39 euro. Voor oorbellen met maantjes in verwerkt, moet je tussen de 30 en de 40 euro rekenen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen