©  via REUTERS

David Card, Joshua Angrist en Guido Imbens winnen Nobelprijs voor Economie

De Canadees David Card, de Amerikaan Joshua D. Angrist en de Nederlandse Amerikaan Guido W. Imbens zijn de nieuwste laureaten van de Nobelprijs in de Economische Wetenschappen. Dat maakte Göran K. Hansson, de secretaris-generaal van de Koninklijke Zweedse Academie voor de Wetenschappen maandag bekend. De prestigieuze prijs stond dit jaar in het teken van “het trekken van conclusies uit onbedoelde experimenten”.

Bron: Belga

Alle drie de laureaten zijn actief aan Amerikaanse universiteiten. Enerzijds wint Card de prijs “voor zijn empirische bijdragen aan de arbeidseconomie”. Angrist en Imbens worden dan weer gevierd “voor hun methodologische bijdragen aan de analyse van causale verbanden”.

De Nobelprijs voor Economie behoort niet tot de ‘klassieke’ prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) in zijn testament had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt.

De laureaten krijgen samen 10 miljoen Zweedse kroon, omgerekend iets minder dan 1 miljoen euro. De helft daarvan gaat naar Card, terwijl Angrist en Imbens ieder op een vierde van dat bedrag kunnen rekenen.