Maxime Palmans met haar kraam op het Brooikensplein. 

Maxime Palmans met haar kraam op het Brooikensplein. © jw

Gemeentebestuur Rumst onderzoekt toekomst van wekelijkse markt

Reet, Rumst -

Afgelopen week verscheen op het Reetse Brooikensplein opnieuw een marktkraam. De interesse om hier koopwaar aan te bieden, is blijkbaar groter dan in het Rumstse dorpscentrum waar op de wekelijkse marktdag op woensdag nog slechts één kraam staat.

Maxime Palmans (26) uit Nijlen stalde vorige week woensdag voor het eerst haar marktkraam in het Reetse dorpscentrum. “Ik werkte vroeger als dienster in diverse horecazaken”, zegt Maxime. “Maar corona zorgde ervoor dat ik anderhalf jaar zonder werk zat. Er moet uiteraard brood op de plank komen. Ik heb even als flexijobber in een tuincentrum gewerkt, maar dat was niet meteen mijn ding. Samen met mijn vriendin besliste ik om het dan maar als marktkramer te proberen.”

Dagelijks staat ze in de regio tussen Heist-op-den-Berg en Mortsel ’s voormiddags op de markt waarna ze ’s namiddags in de regio een eigen standplaats opzoekt. Het Reetse Brooikensplein lijkt haar ideaal.

“Op woensdagnamiddag gaan in het naaststaande gebouw muzieklessen voor kinderen door, wat heel wat passage betekent”, zegt Maxime die hoopt dat de ouders wat graag die dag haar frikandellen op het menu plaatsen.

Barista Refill op het Brooikensplei.

Barista Refill op het Brooikensplei. © jw

Van koffie tot vis

Naast Maxime ontdekten ondertussen al meer marktkramers dit plein. Filip Uytterhoeven weet als barista deze plek best te waarderen. “Bijna drie jaar geleden ben ik met mijn koffiekraam Refillhier beland en bouwde ik een heel klantenbestand uit. Vier dagen per week sta ik hier op een gezellige plek met veel gratis parkeerplaatsen in de buurt en vooral ook veel passage.”

Maar ook Schot’s Vishandel, Kiekenboer Nico, Pizza Florentino en een wafelkraam hebben ondertussen het Brooikensplein als wekelijkse standplaats ontdekt. Het contrast met hoofdgemeente Rumst is groot.

Welgeteld één kraam op officiële markt

Halfweg de jaren 80 werd in dit dorpscentrum met een officiële markt op woensdagnamiddag gestart. Bij aanvang daagden een twintigtal handelaars met hun mobiele winkel op, maar gaandeweg daalde dit aantal en de interesse bij de klanten. De laatste tijd houdt nog één marktkramer met charcuterie als koopwaar het vol.

Schepen van Economie Els Devlies(N-VA) zegt dat deze openbare markt voorlopig nog wel blijft bestaan. “Dat is alvast zo tot we met het college een nieuwe reglementering hebben uitgewerkt. Onze administratie is dit voor de ambulante handel in de ganse gemeente aan het voorbereiden. Het idee leeft om dit ook voor de wildgroei aan voedingsautomaten uit te werken.”

“Een van de ideeën is om op het Brooikensplein een constructie te bouwen waardoor automaten geordend en onder een dak kunnen staan. Maar het voorstel moet eerst nog in het schepencollege besproken worden. Dat zal gebeuren tegelijk met een beslissing omtrent de toekomst van onze openbare markt.” Jef Wijckmans

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio