Michael Somers kwam, zag en overwon bij zijn eerste deelname aan de Ten Miles. © joris herregods

Dolgelukkige Lintenaar wint 10 Miles: “Het was mijn eerste deelname, maar vanaf nu zit deze wedstrijd in mijn hart”

Een dolgelukkige Michael Somers pakte zondag redelijk onverwacht een prachtzege in zijn eerste Antwerp 10 Miles. Stralend, juichend en tegelijkertijd grimassend van de pijn overschreed hij na 47’45 de finish op Linkeroever. In de slotkilometers, vlak na het uitkomen van de laatste tunnelpassage, gaf hij topfavoriet Isaac Kimeli (48’08) de genadeslag. Thomas De Bock (48’15) werd derde, zesvoudig winnaar Nick Van Peborgh (50’09) was heel blij met zijn vierde plaats.

Bart Spruijt

Met volle teugen genoot ­Somers van zijn passage door Antwerpen. “Fantastisch”, sprak de Lintenaar. “Echt ongelofelijk, die sfeer! Er stonden enorm veel vrienden en familie langs de kant om te supporteren. Het was mijn eerste deelname – vroeger paste de 10 Miles nooit in mijn planning – maar vanaf nu zit deze wedstrijd in mijn hart. Ik kom hier zeker nog terug”, beloofde de 26-jarige kinesist, die eerst voetbal speelde en pas op z’n zeventiende serieus begon te lopen. “Mijn trainingen doe ik het liefst rustig in het bos. Het contrast kan niet groter zijn. Het publiek deed enorm veel. Het was vooral zaak van rustig te blijven en me niet te hard te laten opjutten.”

Dromen van WK indoor

Somers’ tijd van 47’45 mocht er wezen. “Ik liep vooral om te winnen. De tijd was eerder bijkomstig. Op het einde heb ik nog wat uitgebold, maar ik moet zeggen dat ik stikkapot was. Of het vertrouwen geeft om Kimeli te kloppen? Niet per se. Ik kijk vooral naar mezelf. Ik kon ook niet inschatten waar Isaac staat in zijn trainingsopbouw. Zelf heb ik deze winter één groot doel: me plaatsen voor het WK indoor in maart in Belgrado op de 3.000 meter. De Crosscup-manches zal ik meelopen, maar ik ga er niet voor afbouwen. Ik ga hoge volumes blijven trainen om te pieken naar die 3.000 meter indoor. Plaats ik me in Roeselare voor het EK veldlopen, des te beter, maar ik wil maar één keer pieken en dat is naar de 3.000m indoor.”

Nick Van Peborgh leek met zijn vierde plaats ongeveer even blij als bij zijn zes zeges. De titelverdediger van 2019 amuseerde zich. “Vooraf hoopte ik op een plek in de top vijf en een tijd onder de 51 minuten en dat is vlot gelukt”, sprak de Ekeraar.

“Hier had ik voor getekend. Ik ben hier heel blij mee. De eerste kilometers had ik wat last en het duurde even voor ik op toerental kwam. Na de eerste kilometer lag ik pas in veertigste positie, maar ik heb fantastisch ingedeeld. In ‘mijn’ tunnel ben ik 25 man voorbij­gelopen. Zo kwam ik weer onder de mensen en voelde ik dat ik kon doorgaan.”

“Vanaf dan liep ik mijn eigen tempo tot aan de finish. Misschien wat jammer van die slechte start, maar ik ben toch tevreden. Tegenwoordig train ik nog zestig à zeventig kilometer per week. Ik heb een drukke job, een paar opgroeiende kinderen en was twee jaar bezig met het verbouwen van ons huis. Komt daarbij dat ik bijna 38 jaar ben. Vanaf nu ga ik het echte competitieve wat opzijschuiven en vooral de wedstrijden lopen die ik graag loop. Maandag doe ik normaal gezien mee aan de ­Putse Kermisloop. De Ten ­Miles en de Kermisloop zijn twee heilige wedstrijden voor mij, waar ik altijd wil bij zijn. In Antwerpen was het mijn 21ste deelname op een rij. In de winter zal je me wel terugzien in de regionale crossen.”

Nina Lauwaert eerste vrouw

Hachem Migou werd zevende in 50’43, Ramdan Snoussi ­was negende in 50’46, Kim Ruell twaalfde in 51’23 en Jan ­Adriaensen legde beslag op de dertiende plaats in 51’44. De Wase Nina Lauwaert was met voorsprong de eerste vrouw in 56’51.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Atletiek