Veel interesse voor werfbezoek windturbines Storm: “Onderdelen zijn gigantisch”

Zoersel -

Windparkontwikkelaar Storm nodigde geïnteresseerden uit op de werf waar de twee windturbines naast de E34 in Zoersel in opbouw zijn. Een vijfhonderdtal bezoekers ging op de uitnodiging in. Eind oktober moeten de windturbines in principe opgebouwd zijn. Tegen begin volgend jaar zijn ze operationeel.

Kristin Matthyssen

Het windpark zal bestaan uit twee turbines met een tiphoogte van 143 meter. Terwijl de mast 84 meter lang is, zijn de wieken 58,5 meter lang. Op de werf wordt alles voorbereid om de windturbines op te bouwen. De grootste onderdelen, waaronder de gondel (machinehuis/generator achter de wieken), de neus en de drive train of tandwielkast waren te bezichtigen.

“Het grootste voorbereidend werk is al achter de rug”, zegt Eveline D. Milonas van Storm, die als communicatieverantwoordelijke het publiek ontving, maar zelf ook buurtbewoonster is, wat het voor haar extra bijzonder maakte.

“De ondergrondse leidingen zijn allemaal gelegd. Nu moet de mast nog komen, maar die montage gaat snel. Eind oktober moeten de twee windturbines rechtstaan, als het de komende weken tenminste niet té hard gaat waaien, want dan kan er wat vertraging optreden. Daarna begint het proces van aansluiten en het testen van software. Eind dit jaar, begin volgend jaar, moeten ze operationeel zijn”, legt Hans Vannoppen van Storm uit.

Sara en Bart Van de Vloet. 

Sara en Bart Van de Vloet. © KMA

De windturbines zullen een elektrisch vermogen hebben van 2,6 megawatt. Het windpark is goed voor een jaarlijkse productie van 10.500 megawattuur aan groene stroom. De bezoekers kregen een wafel op een stokje en konden ook iets drinken, zoals een Trappist van Westmalle. Komt het door de horrorverhalen over dure stroom, maar het viel op dat de meeste bezoekers zich tevreden toonden met de komst van de windturbines en beseffen dat dit de toekomst is.

“In het begin hebben wij vanuit onze bedrijfsgilde enkele bedenkingen geuit”, zegt Bart Van de Vloet (47), landbouwer met maailanden vlak bij de windturbines. “In mijn geval ging het dan veeleer over afwatering en de buizen die ze wilden plaatsen. Maar Storm heeft daar rekening mee gehouden.” Bart wou samen met zijn vrouw Sara wel eens komen kijken naar de onderdelen. “En die zijn echt gigantisch.”

Zelfs het springkasteel van Storm was aangepast met windmolens. 

Zelfs het springkasteel van Storm was aangepast met windmolens. ©  kma

Veel Zoerselaars kwamen een kijkje nemen op de werf. 

Veel Zoerselaars kwamen een kijkje nemen op de werf. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio