© ATV

Bronzen Matthias Casse geeft gouden raad bij Kodokan:“Beleef vooral plezier op de mat”

Schoten -

Hoog bezoek bij Kodokan. Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Schotense judoclub, kwam Matthias Casse zijn bronzen olympische medaille tonen, hield hij een open training met een dertigtal Antwerpse judoka’s en gaf hij alle sparringpartners gouden raad. “Probeer vooral plezier te beleven aan deze fantastische sport. Winnen is niet altijd het belangrijkste.”

Jan Auman

Jan Aertssen (r), hoofdtrainer van Kodokan, met Roger Holemans, stichter van de judoclub.

Jan Aertssen (r), hoofdtrainer van Kodokan, met Roger Holemans, stichter van de judoclub. © JAA

Jan Aertssen, hoofdtrainer en voorzitter van Kodokan, blonk van trots in sporthal Vordensteyn. Je krijgt de beste Belgische judoka en wereldkampioen niet elke dag op bezoek en dan zeker niet om je eigen leden en die van bevriende clubs uit het Antwerpse de kneepjes van het vak aan te leren. Jan (63) had er zijn mooiste witte judo uniform nog eens voor aangetrokken, getooid met de zwarte band waarover hij beschikt.

Matthias Casse neemt volgend weekend deel aan de Grand Slam Parijs, zijn eerste grote toernooi na de Olympische Spelen in Tokio. Hij wilde dus vooral niet geblesseerd geraken, maar zette zich wel behoorlijk in het zweet om zijn gelegenheidstegenstanders – in leeftijd variërend van tien tot vijftig jaar – aan te pakken, zonder ze echter al te fel pijn te doen. Het gebeurde allemaal in de grootste zaal van sporthal Vordensteyn, waar een tijdelijke tatami was neergelegd.

Alle sparringpartners wilden achteraf met hun grote voorbeeld en leermeester op de foto.

Alle sparringpartners wilden achteraf met hun grote voorbeeld en leermeester op de foto. © JAA

Trucjes

“Ik ben in deze zaal als tienjarige zelf nog provinciaal kampioen geworden. Kodokan is een toffe, warme club. Ik kwam er op zondag graag even voor naar Schoten”, maakte Casse na de sessie uitgebreid tijd voor fotoshoots met opponenten en zijn bronzen medaille.

Jesney De Graef (15) het grootste judotalent van Kodokan, was verhinderd. Maar Mathijs Van Noten (13) van de club uit Boechout greep de kans om eens te ‘vechten’ tegen Matthias Casse wel. “Ik heb hem niet kunnen vloeren. Wat had je gedacht? Hij heeft me wel enkele trucjes geleerd die ik volgende keer ga proberen toepassen. En het was genieten hoor: van de eerste tot de laatste seconde. Plezier beleven aan deze sport ga ik blijven doen, zoals Matthias me als raad meegaf. Die foto met handtekening gaat mee naar Boechout en ga ik goed bijhouden. ” (jaa )

Matthias Casse met bronzen medaille en één van zijn jonge fans en wie weet mogelijke opvolgers: Mathijs Van Noten uit Boechout.

Matthias Casse met bronzen medaille en één van zijn jonge fans en wie weet mogelijke opvolgers: Mathijs Van Noten uit Boechout. © JAA