Na de kerkdienst nam Emmanuel Ikeobi persoonlijk afscheid van zijn parochianen. 

Na de kerkdienst nam Emmanuel Ikeobi persoonlijk afscheid van zijn parochianen. © Marc Wouters (W&F)

Parochiefederatie Ekeren neemt afscheid van pastoor Emmanuel Ikeobi

Ekeren -

De parochiefederatie Ekeren heeft zondag afscheid genomen van pastoor Emmanuel Ikeobi. De Nigeriaanse priester werd per 1 september benoemd tot vicaris in het bisdom voor het vicariaat Antwerpen. Een opvolger voor de Ekerse parochies is er nog niet.

De 43-jarige Emmanuel Ikeobi uit het bisdom Onitsha werd geboren in het oostelijk gelegen Nnobi als tweede van vijf kinderen. Hij studeerde filosofie en theologie in zijn geboorteland. “Als 10-jarige wist ik al dat ik priester zou worden”, vertelde hij enkele maanden geleden aan Gazet van Antwerpen. “Ik diende elke dag de mis op voor mijn vrienden met attributen die ik van mijn nonkel-priester kreeg.”

Een drankje en een hapje ontbraken niet in de Akerzaal, waar Emmanuel Ikeobi in de bloemetjes werd gezet.

Een drankje en een hapje ontbraken niet in de Akerzaal, waar Emmanuel Ikeobi in de bloemetjes werd gezet. ©  MAWO

In 2017 werd Ikeobi door zijn bisschop naar België gestuurd. Zijn eerste jaar stond in het teken van het Nederlands leren. Het was ook even aanpassen aan de plaatselijke gebruiken. In datzelfde jaar kwam de Afrikaanse priester terecht in Ekeren, waar hij met open armen werd ontvangen. “Na amper vier jaar valt het afscheid dan ook zwaar”, vindt Bert Van den Bossche, lid van het parochieteam. 

Vicaris Ikeobi nam afscheid met een Vicaris biertje van brouwerij Dilewyns uit Dendermonde.

Vicaris Ikeobi nam afscheid met een Vicaris biertje van brouwerij Dilewyns uit Dendermonde. © bvd

De plechtige viering in het Sint-Lambertuskerk werd voorgegaan door E.H. Emmanuel Ikeobi, bijgestaan door oud-pastoor Paul Verhulst en acht gebedsleiders. Het Teresiakoor o.l.v. Guy Barbier luisterde de dienst op met Koen Van den Camp aan het orgel. In de Akerzaal van het Ekerse Hof schetste André De Belie, voorzitter van het parochieteam, het korte verblijf van Ikeobi in Ekeren. Ikeobi is niet alleen priester, maar ook voetbalscheidsrechter. Hij is lid van voetbalclub SEJA in Merksem.

Emmanuel Ikeobi kon altijd rekenen op de steun van Chiro Tempo.

Emmanuel Ikeobi kon altijd rekenen op de steun van Chiro Tempo. © bvd

Bert Van den Bossche stelde de ook het nieuwe biertje ‘Vicaris’ voor. Het is een brouwsel van brouwerij Dilewyns in Dendermonde. Eén van de geschenken die afscheidnemend Ikeobi mocht ontvangen was dan ook een volle biermand Vicaris met bijhorende glazen en een doosje vicarispralines. mawo

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio