De partners zetten zich verder in voor de open ruimte in de zuidrand. 

De partners zetten zich verder in voor de open ruimte in de zuidrand. © Filip Spoelders

Bescherming en behoud van open ruimte in Antwerpse zuidrand gaat verder

Hove -

Tijdens de Zuidranddag tonen de verschillende gemeenten in de Antwerpse zuidrand hun troeven. Maar het werk van de vele partners is niet af waardoor ze in Hove een nieuw charter ondertekenden.

Filip Spoelders

Sinds 2011 zetten acht gemeenten, Aartselaar, Kontich, Edegem, Hove, Lint, Mortsel, Boechout en Mortsel, zich in om de open ruimte in de streek te bewaren, te versterken en te onderhouden. Ze krijgen hiervoor steun van de provincie, de Vlaamse overheid en vele andere partners zoals Kempens Landschap, Natuurpunt en de Boerenbond.

Na tien jaar mag het resultaat eens worden getoond. “In deze streek is 5.108 hectare open ruimte of zestig procent van het totale oppervlakte. Het enige probleem is dat deze ruimte sterk versnipperd is. Het is onze uitdaging om ze bij elkaar te brengen met zogenaamde groene en blauwe verbindingen”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

Natuur, landbouw, beleving en erfgoed moeten elkaar aanvullen.

Natuur, landbouw, beleving en erfgoed moeten elkaar aanvullen. © Filip Spoelders

Deze open ruimte wordt zoveel mogelijk beschikbaar gesteld voor het grote publiek voor recreatie met 206 kilometer aan wandel- en fietspaden, natuurbeleving, toerisme, erfgoed en ook de landbouw heeft er zijn plaats. Bossen en domein zoals het Uilenbos, de Edegemse beekvallei, de Molenbeekvallei en Fruythout worden aangehaald als geslaagde samenwerkingsprojecten.

Een streek

Ook de Vlaamse overheid gaf steun en zal dit in de toekomst blijven doen. “Na tien jaar goed werken kreeg dit gebied het gezicht van een streek. Belangrijk bij de realisaties is dat we blijven samenwerken. De Vlaamse regering zal ieder projectvoorstel graag bekijken en nagaan hoe het kan steunen”, geeft Johan Braet als raadgever Omgeving op het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir aan.

Water

De acht gemeenten en hun partners ondertekenden bij Stroyland, een site waar beleving, natuur, landbouw en erfgoed samen komen, aan Boshoek in Hove een charter om ook de volgende jaren de open ruimte beleefbaar te maken en te beschermen tot in de dorpskernen. “Ons werk is nog niet klaar. We willen onder andere verder aan bosuitbreiding doen. In november volgt een eerste bebossingsmoment in de Molenbeekvallei van Boechout. Daarnaast zal water een plaats geven in onze regio eveneens erg belangrijk worden. De droogte van enkele zomers geleden heeft duidelijk een spoor nagelaten”, blikt Lemmens vooruit.

Stroyland is er voor bedrijfsontmoetingen tot wandelingen in de natuur.

Stroyland is er voor bedrijfsontmoetingen tot wandelingen in de natuur. © Filip Spoelders