© RTV

Buren organiseren steunactie voor slachtoffers woningbrand: “Moeilijke periode overbruggen”

Heultje -

De bewoners van Hoog Heultje in Westerlo laten de slachtoffers van een woningbrand in hun straat niet in de steek. Om de getroffen familie door een financieel moeilijke periode heen te helpen, worden er de volgende weken zakjes met chocolade verkocht. En daar blijft het niet bij. Een buurman stelt een ruimte ter beschikking om in te richting als schoonheidssalon.

Marc Peeters

Op 22 september spoedde de brandweer zich naar de woning van Tom en Ellen en hun zoon Alexander aan Hoog Heultje. In de aangebouwde dubbele garage naast het pand was een felle brand uitgebroken. De garages werden volledig vernield. “Aanvankelijk leek het erop dat de woning zelf enigszins gespaard bleef, maar dat was allerminst het geval”, weten de buurtbewoners Sofie Vervloet en Linsey Putseys. “Door barsten in de muren is het pand onstabiel. Zelfs de experts van de verzekeringsmaatschappijen durven er nauwelijks naar binnen gaan. Het huis is voor langere tijd onbewoonbaar. Of en hoe er nog kan heropgebouwd worden, moet nog blijken.”

De buurtbewoners stonden meteen klaar om hulp te bieden. “De eerste dag was dat met spulletjes voor persoonlijke hygiëne. Tandenborstels, handdoeken, enz. We hebben ook kledij bij elkaar gebracht. Anderen hebben getracht kleding, die nog uit de woning werd gehaald, tot zevenmaal toe te wassen om de geur eruit te krijgen. Dat is niet helemaal gelukt, maar voor Tom, Ellen en Alexander is het wellicht toch belangrijk om opnieuw hun eigen kleding te kunnen dragen.”

De woning is totaal onbewoonbaar

De woning is totaal onbewoonbaar © Hans Otten

De ouders verblijven sinds de brand in een B&B. De tienerzoon kon terecht bij grootouders, waar ook de hond wordt opgevangen. “Momenteel kijkt de familie uit naar een woning waar ze tijdelijk opnieuw als een gezin kunnen samenwonen. Eén van de opties is een noodwoning van het gemeentebestuur van Westerlo in Zoerle-Parwijs, die zeer binnenkort zou bijkomen.”

Nu directe materiële hulp minder nodig is, willen de buurtbewoners financieel een handje helpen. “Er is uiteraard een lopend verzekeringsdossier, maar ondertussen blijft het leven geld kosten. Zo zijn er bijvoorbeeld ook hoortoestelletjes in de brand gebleven. Directe kosten genoeg. En daarbij willen we een handje helpen.”

Chocolade

Concreet werd gekozen voor het verkopen van zakjes van sinterklaasfiguren in chocolade. “Je kan kiezen uit melkchocolade, witte chocolade of pure chocolade van Callebaut. Een zakje kost 10 euro. Na aftrek van de kostprijs gaat daarvan zo’n 7 euro per zakje rechtstreeks naar het gezin.”

Bestellen kan tot 21 november via de website. Nadien worden in Heultje afhaalmomenten georganiseerd.

Ellen baatte in de getroffen woning haar schoonheidssalon Pretty Natural uit. De nieuwe overburen, die een wijnhandel hebben, lieten al weten ze een ruimte kunnen vrijmaken waarin Ellen voorlopig kan werken en waar ze ook een activiteit toch kan laten doorgaan die in Pretty Natural was gepland. “Tom, Ellen en Alexander moeten weten dat er ze niet alleen voorstaan”, besluiten Sofie en Linsey.

www.sinterklaashelpt.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio