Een delegatie van de Fietsersbond Kasterlee-Lichtaart-Tielen met burgemeester Ward Kennes (rechts) reed zaterdag van het ene knelpunt naar het andere. 

Een delegatie van de Fietsersbond Kasterlee-Lichtaart-Tielen met burgemeester Ward Kennes (rechts) reed zaterdag van het ene knelpunt naar het andere. © Bart Van den Langenbergh

Fietsersbond legt pijnpunten in verkeer bloot: “Extra ingrepen zijn nodig”

Kasterlee -

De Fietsersbond Kasterlee-Lichtaart-Tielen (KLT) maakte zaterdag een fietstocht door de gemeente om enkele pijnpunten bloot te leggen. Zo zijn de fietsers bezorgd over de veiligheid in de drukke Kempenstraat in Kasterlee, op het kruispunt van de Tielensteenweg en Lamstraat en aan de Zandkapel in Lichtaart. Burgemeester Ward Kennes (CD&V) van Kasterlee sprong zelf mee op de fiets.

Bart Van den Langenbergh

Een vijftiental leden van de Fietsersbond KLT haalde zaterdagnamiddag de fiets van stal om een toer door de gemeente Kasterlee te maken. De bezorgde fietsers bezochten vooral enkele voor hen gevaarlijke situaties voor de tweewielers. Met deze jaarlijkse actie wil de Fietsersbond het lokaal bestuur aansporen om de veiligheid voor de zwakke weggebruikers op de weg drastisch te verhogen.

De fietsers hielden halt in de Kempenstraat in Kasterlee. Deze straat krijgt door de werkzaamheden in het centrum al maanden heel wat extra verkeer te slikken. “Op deze omleidingsweg geldt een snelheidsbeperking van dertig kilometer per uur, maar veel automobilisten houden zich daar niet aan”, legt Jef Peeters van de Fietsersbond KLT uit. “Bepaalde ingrepen zoals het plaatsen van bloembakken zijn aangewezen. We vrezen er ook voor dat de Kempenstraat ook na de heraanleg van de markt een drukke weg zal blijven omdat veel bestuurders deze straat hebben ontdekt.”

Ook het kruispunt aan de Tielensteenweg en Lamstraat in Lichtaart is volgens de fietsers gevaarlijk. “Door een uitstekende hoek van een woning is er daar niet veel plaats om te fietsen. We stellen voor om de as van de weg te verschuiven richting Korenbloemlaan zodat de zichtbaarheid verhoogt. Dat kan gecombineerd worden met een snelheidsverlaging”, zegt Jef Peeters.

Ook aan de Zandkapel langs de Poederleesteenweg in Lichtaart is er volgens de actiegroep een probleem van een slechte zichtbaarheid bij het oversteken van de gewestweg.

De zichtbaarheid voor fietsers aan de Zandkapel op de Poederleesteenweg in Lichtaart was voer voor discussie. 

De zichtbaarheid voor fietsers aan de Zandkapel op de Poederleesteenweg in Lichtaart was voer voor discussie. © Bart Van den Langenbergh

Extra voetpaden

Burgemeester Ward Kennes ging in op de uitnodiging van de actiegroep en fietste mee langs deze knelpunten. “Ik hoop dat de verkeerssituatie in de Kempenstraat sowieso verbetert tegen het einde van het jaar”, vertelt de burgemeester. “We vragen ook geregeld aan de politie om daar snelheidscontroles uit te voeren. Wegversmallingen in die straat zijn moeilijk te realiseren omdat er veel schoolbussen moeten passeren. We leggen nog wel voetpaden op Bosakkers aan omdat veel schoolkinderen langs die weg naar de sporthal wandelen.”

Volgens de burgemeester zijn er op het kruispunt van de Tielensteenweg en Lamstraat al extra verkeersborden geplaatst en zijn er niet meteen extra aanpassingen nodig aan de Zandkapel in Lichtaart. De gemeente wil verder nog wel werk maken van de aanpassing van de Kaliebaan, de verbindingsweg tussen het centrum van Tielen met het verblijfsdomein De Hoge Rielen.

MEER OVER Mobiliteit Kempen